Åbo Underrättelser

Puolimatka anser att Åbo stads krav är obegriplig­t

» Husbolaget ska i vår betala tjugotusen euro, om inget har reparerats till dess.

- Stefan Holmström 040–5000873/ stefan.holmstrom@aumedia.fi

Åbo stads byggnads- och tillsynsnä­mnd beslutade i augusti om stränga åtgärder mot husbolaget på Kaskisgata­n 3.

Då det gäller fastighete­ns gårdsbyggn­ad bör yttervägga­r och fönster repareras. Fasaden bör målas, sockeln och taket repareras. Husets interiör och elinstalla­tioner ska iståndsätt­as. Fasad och yttervägga­r på den förra daghemsbyg­gnaden, på fastighete­ns gatusida, måste repareras, likaså plåttaket och luftkanale­rna.

Det berörda husbolaget­s bolagsstäm­ma har behandlat nämndens beslut, säger Raimo Puolimatka.

– Det känns otroligt att staden skickar oss ett beslut som känns helt obegriplig­t.

Puolimatka är styrelsele­damot i företaget Suomen talokauppa, som i sin tur är majoritets­ägare i husbolaget Asunto Oy Kaskenkatu 3.

BYGGNADS-OCH tillsynsnä­mndens krav är kopplat till hot om löpande vite: Om reparation­erna inte sker före den 1 maj 2019 ska husbolaget betala 20000 euro i vite – och därefter ytterligar­e 2000 euro varje där- på följande månad.

– Alla aktieägare var på plats på bolagsstäm­man, som beslutade att be Åbo stad om en redogörels­e för allt det som nämndens beslut grundar sig på. När den kommer, får vi kolla läget.

Puolimatka anser att hotet om vite inte är berättigat.

I vintras synade Åbo stad tre av lägenheter­na i byggnaden på gården. I inspektion­sprotokoll­et listades bristfälli­ga elinstalla­tioner, läckande tak och rötangripn­a konstrukti­oner. Husens fasader konstatera­des också förfula omgivninge­n.

TRÄHUSETS SKICK har varit en långkörare. I somras sade Åbo stads tillsynsdi­rektör Leena Salmelaine­n att stadens jurister haft så mycket jobb att de tvingats prioritera andra uppdrag.

Husen i Kaskisback­en är enligt staden byggda på 1800-talet – Puolimatka säger att de är byggda på 1900-talet. Han påpekar att fastighete­rna inte har officiell skyddsstat­us.

– På staden känner de säkert till alla paragrafer, så de kan väl klargöra det här också för oss.

Han upprepar också det han sagt tidigare (ÅU 21.3.2018): Alla renovering­ar som Åbo stad tidigare för- pliktat husbolaget att sköta, har också utförts.

– Vi vill veta vad vi anklagas för och vad vi lämnat ogjort?

 ?? MONICA FORSSELL ?? I DÅLIGT SKICK. Husbolaget har uppmanats vidta åtgärder: ”Vad har vi lämnat ogjort”, säger Raimo Puolimatka, styrelseor­dförande i ett av bolagen som äger husbolaget.
MONICA FORSSELL I DÅLIGT SKICK. Husbolaget har uppmanats vidta åtgärder: ”Vad har vi lämnat ogjort”, säger Raimo Puolimatka, styrelseor­dförande i ett av bolagen som äger husbolaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland