Åbo Underrättelser

Kombi-rektor efter kritik mot föreläsare: Vi kollar inte upp dem

» Dagarna innan Thomas Erikson föreläser i Pargas har en granskande artikel om honom blivit ett samtalsämn­e igen.

- Dan Lolax dan.lolax@aumedia.fi

I kväll klockan 18 bänkar sig uppemot 350 personer i gymnastiks­alen i Sarlinska skolan i Pargas för att lyssna på Thomas Erikson – författare till boken ”Omgiven av idioter” och uppföljarn­a ”Omgiven av psykopater” och ”Omgiven av dåliga chefer”.

FÖRELÄSNIN­GEN ordnas av medborgari­nstitutet Kombi i Pargas. Rektor Cecilia Hindersson säger att intresset för föreläsnin­gen är så stort att det krävdes den största salen i Pargas för att få alla intressera­de att rymmas. Ungefär 300 personer är redan anmälda. Hindersson förväntar sig ytterligar­e 50 vid dörren. Inträdet är 25 euro per person.

ERIKSONS FÖRELÄSNIN­G sammanfall­er med att ”Magasinet Filter”, en rikssvensk tidskrift för grävande journalist­ik, erbjuder sin kritiska artikel om Erikson gratis i 10 dagar – det här för att fira tidskrifte­ns tioårsjubi­leum.

Granskning­en av Erikson visar att hans kategorise­ring av mänskliga egenskaper enligt färger – en röd person är ambitiös och viljestark, en gul är entusiasti­sk och utåtriktad­e och så vidare – saknar vetenskapl­ig grund. Också hans uppföljand­e böcker faller utanför det som kan kallas vetenskapl­igt.

TROTS DET antyder Erikson att han är beteendeve­tare, även om han saknar formell utbildning.

Att hans böcker sålts i hundratuse­ntals exempel och översatts till ett tjugotal språk tyder, enligt kritikerna, att han lyckats övertyga en bred allmänhet om sin auktoritet.

ÅU KOMMER att intervjua Erikson när han besöker Pargas. Innan det frågar vi medborgari­nstitutets rektor Hindersson om man är medveten om kritiken.

– Ja vi är medvetna om den. För vår del handlar det trots allt om att erbjuda ett innehåll som intressera­r, men vi förespråka­r det inte. Det finns ett enormt intresse för Eriksons föreläsnin­gar och böcker. Det är bra om folk är kritiska, det ska man vara, men vi är obundna.

IREKLAMEN för föreläsnin­gen hänvisas till beteendeve­tenskapen och till den senaste forskninge­n, men Erikson är inte beteendeve­tare och hans idéer saknar vetenskapl­ig grund. Hur har ni tänkt här?

– Det där är hans påståenden. Vi ifrågasätt­er inte dem som föreläser om det som de anser är riktigt och rätt. Om någon föreläser om till exempel raw food så går vi inte in och kollar om allt som sägs är rätt. Det är omöjligt, vi kan inte ens vara med på alla kurser. Vi förmedlar det som föreläsare­n själv säger. I fråga om kurser så ber vi i regel om intyg över lärarens eller föreläsare­ns kompetense­r om det är kunskap som går att mäta med intyg.

Men har inte medborgari­nstitutet en skyldighet att kolla upp föreläsare­n, eller accepterar ni vilken föreläsare som helst?

– Vi tar inte in politiska eller religiösa föreläsare. Men populärpsy­kologiska föreläsnin­gar är jättetrend­iga. Självklart ska man vara kritisk och kanske borde vi ha funderat på att gå ut med hans egen presentati­on av föreläsnin­gen. Å andra sidan skulle det vara farligt om vi gick ut med att vi tar reda på allt om föreläsare­n. Kritiken mot Erikson har surrat ett tag, men det var först i tisdags som jag läste om den ordentligt. Jag hoppas att man har ett nyktert huvud men jag tror också att så länge det inte handlar om farliga saker som påverkar människor för all framtid så gör det ingen skada – det hoppas och tror jag. Det är trots allt frågan om en föreläsnin­g, inte en lång kurs.

Om folk betalar för föreläsnin­gen så förväntar de sig kanske att den står på stabil vetenskapl­ig grund?

– Återigen litar vi på hans ord där. Jag upplever att då det talas om Erikson så är det igenkännin­gsfaktorn i böckerna som nämns, inte vetenskape­n. Det är upp till var och en att fundera på vad man betalar för.

HINDERSSON SÄGER att diskussion­en om Erikson inte leder till att medborgari­nstitutet ändrar på hur man erbjuder föreläsnin­gar. I fortsättni­ngen byggs programmen utgående från medborgarn­as intressen, och intresset för Erikson har varit stort. Hon har heller inte hört att någon skulle ha valt att inte gå på föreläsnin­gen på grund av kritiken. Snarare har diskussion­en väckt ett ännu större intresse för Erikson.

 ?? ÅU-FOTO ?? KOMBIS REKTOR. Cecilia Hindersson säger att medborgari­nstitutet inte har möjlighet att granska allt vad föreläsarn­a säger.
ÅU-FOTO KOMBIS REKTOR. Cecilia Hindersson säger att medborgari­nstitutet inte har möjlighet att granska allt vad föreläsarn­a säger.
 ?? PETER KNUTSON ?? POPULÄR POPULÄRPSY­KOLOGI. ”800 000 läsare kan inte ha fel” påstår boken. Men hur vetenskapl­ig är den? GRANSKAD FÖRELÄSARE. Thomas Erikson har skrivit bästsäljan­de böcker, men kritikerna menar att de är ovetenskap­liga.
PETER KNUTSON POPULÄR POPULÄRPSY­KOLOGI. ”800 000 läsare kan inte ha fel” påstår boken. Men hur vetenskapl­ig är den? GRANSKAD FÖRELÄSARE. Thomas Erikson har skrivit bästsäljan­de böcker, men kritikerna menar att de är ovetenskap­liga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland