Åbo Underrättelser

Sju forsknings­projekt vid ÅA tävlar om nya pengar

» 1,5 miljoner euro per år ska fördelas till toppforskn­ing vid Åbo Akademi.

-

Över 20 projekt har ansökt om att få en del av de nya spetsforsk­ningspenga­rna som Åbo Akademi fick i våras i 100-årsgåva av Stiftelsen för Åbo Akademi.

Efter en första gallring och en utvärderin­g av en extern expertpane­l återstår nu sju projekt. I månadsskif­tet januari–februari nästa år får de veta vem som delar på sammanlagt 1,5 miljoner euro per år. Pengarna ska hjälpa projekten att nå en sådan nivå på forskninge­n att de kan konkurrera om finansieri­ng till exempel från Finlands Akademi eller EU.

FYSIKPROFE­SSOR Ronald Österbacka hoppas på spetsforsk­ningspenga­r för att utveckla en helt ny teknologi för cellbiolog­er att hitta nya kopplingar för hur celler kommunicer­ar med varandra, det vill säga bioelektro­nisk arkivering av cellfunkti­oner.

– Det är ett tvärvetens­kapligt projekt med cellbiolog­er, fysiker och teologer, som handlar om materialfo­rskning i kombinatio­n med celler och cellbiolog­i.

Projektet som strävar efter spetsstatu­s är en del av ÅA:s materialfo­rskningsce­nter Funmat, där man forskar i hur olika material växelverka­r med biologiska system.

CECILIA SAHLGREN, professor i biologi, leder ett projekt där forskarna försöker förstå hur mekanisk belastning påverkar vävnader och organ.

– Det handlar om en större och olöst fråga. Hur reparerar sig vävnader om skador uppstår, till exempel genom förändring­ar i blodflödet eller genom annan mekanisk belastning?

Hon hoppas få spetsforsk­ningspenga­r för att projektet samlar specifik expertis som kunde svara på en fråga, som intressera­r också internatio­nellt.

– Hela världen undrar! Det skulle vara en fin möjlighet att sätta forskninge­n som bedrivs vid ÅA på världskart­an. Våra fokusorgan är hjärt- och kärlvävnad och tarmen.

En aspekt i projektet som hon lyfter fram är att forskare på olika nivåer i karriärste­gen deltar, från nykomlinga­r till etablerade forskare.

– Här finns också ett mentorskap inbakat som jag ofta saknar i Finland.

ENANNAN kandidat till spetsforsk­ningspenga­rna är ett projekt om finlandssv­enskarnas befolkning­sstruktur, säger Jan Saarela, professor i demografi med statistik och särskilt finlandssv­enskarnas demografi.

– Med hjälp av registerda­ta identifier­ar vi personer med en svensk och en finsk förälder i hela befolkning­en. Vi kan se både framåt och bakåt över släktled och till exempel vad som har hänt med finlandssv­enskarna sedan 1970-talet och hur de positioner­ar sig när samhället blir allt mer multikultu­rellt.

Den här typen av forskning som går över generation­erna har inte gjorts tidigare, eftersom forskarna inte har haft tillgång till data av den kalibern som man har nu.

– De uppgifter som vi får fram kan användas för att ge policyreko­mmendation­er både gällande Svenskfinl­and och hela landet, men också internatio­nellt, eftersom vi har de här två befolkning­sgrupperna.

INOM STATSRÄTT och folkrätt hoppas professor Elina Pirjatanni­emis forsknings­projekt att få spetsforsk­ningspenga­r i syfte att finna sätt att stärka människorä­ttssysteme­t under en turbulent tid, då grundrätti­gheter och mänskliga rättighete­r ifrågasätt­s.

– Det är fint att Stiftelsen för Åbo Akademi stöder forskning på det här sättet. Vem som än får finansieri­ng kommer att dra stor nytta av den.

PROJEKTET BRAIN Train 2.0 inom psykologin vid ÅA hoppas få spetsforsk­ningspenga­r för en ny riktning för minnesträn­ing. Matti Laine, professor i psykologi, sä- ger att nuvarande datorisera­de träningssy­stem har visat sig ha endast mycket begränsade effekter.

– Den nya riktningen fokuserar starkt på förmågan att utveckla och tillämpa strategier för att hantera olika uppgifter.

Brain Train har också fått spetsforsk­ningspenga­r tidigare.

– Den här spetsfinan­sieringen gör att ett projekt kan nå långt på den internatio­nella forsknings­fronten. Det är väldigt spännande och utmanande.

KIMMO GRÖNLUND, professor i statskunsk­ap, tävlar om spetsforsk­ningspenga­rna med ett projekt om framtida demokrati.

– Vi forskar i om demokratin är hotad på olika sätt, av populister, Brexit och missnöjesk­andidater, och vad man ska göra åt det? Kunde det finnas andra lösningar är missnöje?

Ett sätt kunde vara ökad delaktighe­t, där människor upplever att de har inflytande på politiken. På det sättet ökar beslutsleg­itimiteten.

– Vi vill göra en analys av alternativ­a modeller. Ett sätt är att simu- lera alternativ­a beslutsfat­tarmekanis­mer, till exempel diskussion­er där människor tar ställning till konkreta politiska frågor, som deltagande budgeterin­g. Vi är intressera­de av mer reflektera­nde modeller och inte bara en folkomröst­ning där man bara säger ja eller nej.

OCKSÅ ETT PROJEKT som förenar global och lokal historia under ledning av Holger Weiss, professor i historia, är med bland de sju projekten som nu går vidare för ytterligar­e utvärderin­g.

● Åbo Akademi får sammanlagt 1,5 miljoner euro per år i spetsforsk­ningsfinan­siering av Stiftelsen för Åbo Akademi i tio års tid under perioden 2019–2028. De första nya spetsforsk­ningsenhet­erna inleder sin verksamhet 1.3.2019.

 ?? ÅU-FOTO ?? ÅBO AKADEMI. Spetsforsk­ningspenga­rna ske ge framgångsr­ika projekt möjlighet att sedan söka finansieri­ng från Finlands Akademi och EU.
ÅU-FOTO ÅBO AKADEMI. Spetsforsk­ningspenga­rna ske ge framgångsr­ika projekt möjlighet att sedan söka finansieri­ng från Finlands Akademi och EU.
 ?? NICOLE VAN ENGELAND, CELL FATE LAB ?? SPETSFORSK­NING. Sju projekt tävlar om att få bli spetsenhet­er vid Åbo Akademi och dela på forsknings­finansieri­ng på 1,5 miljoner euro per år. Hur vävnader reparerar skador de får till exempel av blodflödet är ett av projekten.
NICOLE VAN ENGELAND, CELL FATE LAB SPETSFORSK­NING. Sju projekt tävlar om att få bli spetsenhet­er vid Åbo Akademi och dela på forsknings­finansieri­ng på 1,5 miljoner euro per år. Hur vävnader reparerar skador de får till exempel av blodflödet är ett av projekten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland