Åbo Underrättelser

Trefaldiga finska mästarna Inter tar sig an Europa

» I helgen reser Inters lag i rullstolsf­otboll till Danmark. Där spelas det europeiska klubbmäste­rskapet Champions Cup.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

FOTBOLL. Nästa vecka koras mästaren i det europeiska klubbmäste­rskapet i rullstolsf­otboll, och för första gången sedan starten är ett finländskt lag med och kämpar om segern. I egenskap av regerande finländska mästare är det Inter som får äran att represente­ra Finland.

ÄNDA sedan rullstolsf­otbollen fick fotfäste i Finland för 3–4 år sedan har Inter varit pionjärer inom sporten – laget har vunnit FM-serien alla tre gånger som den ordnats.

Motståndet på den internatio­nella scenen är dock betydligt hårdare än på hemmaplan. I länder som England och Frankrike har man spelat rullstolsf­otboll i tiotals år.

–Det här är den mest prestigefy­llda klubbturne­ringen i Europa, så nog blir det en minnesvärd upplevelse för spelarna, säger Pargasbon Erik Lundell, vars söner Aaron och Alex spelar i Inter. Lundell tränar laget tillsamman­s med Aki Martikaine­n.

I FINLAND spelas elrullstol­sfotboll främst av barn och ungdomar – In- ters lagmedlemm­ar är alla i åldern 7–14 år –men i Champions Cup får de tampas mot vuxna spelare. Fysiskt spelar de ändå ingen roll eftersom rullstolar­na, som drivs på el, har samma maxfart.

–Det finns inga åldersklas­ser, eftersom man inte har någon fysisk fördel av att vara äldre. Men det är klart att motståndar­na tjänar på att de har mer erfarenhet, säger Lundell.

Utöver Aaron och Alex Lundell spelar Léo Järvi, Leo Ritola och Onni Martikaine­n i Interlaget.

–Jag har märkt att det börjar vara spänning i luften på träningarn­a. Pojkarna är väldigt ivriga och motiverade, de har sett fram emot detta, berättar Erik Lundell.

SAMMANLAGT 10 lag från fem länder deltar i turneringe­n. Frankrike är bäst represente­rat med tre lag, däribland regerande mästarna Auch.

Vilka förhoppnin­gar har ni?

– Huvudtanke­n är att lära sig mer och att ha roligt, det är det allra viktigaste. Men sist ska vi åtminstone inte bli, säger Lundell.

– Det är också bra för rullstolsf­otbollens synlighet i Finland att vi spelar Champions Cup, och vi hoppas att vår medverkan kan ge en boost åt sporten nationellt sett. Just nu har vi åtta spelare som brukar vara med på Inters träningar, men de får gärna bli fler.

TURNERINGE­N är samtidigt en förberedel­se inför Nations Cup, alltså spelar. EM-slutspelet, som arrangeras i Finland 2019. Som arrangörer är Finland direktkval­ificerade. Interträna­rna Erik Lundell och Aki Martikaine­n tränar också landslaget.

–Matcherna sänds på internet och förhoppnin­gsvis leder uppmärksam­heten till att vi får några nya potentiell­a spelare till EM.

Lundell berättar att sporten tagit flera kliv framåt under bara några år.

– Ett tecken på det är att allt fler har patenterad­e elrullstol­ar specifikt gjorda för rullstolsf­otboll. I starten använde vi bara donerade, om- byggda sjukhusrul­lstolar, men nu har tre av pojkarna specialgjo­rda fotbollsst­olar.

I takt med att intresset växer i Finland blir konkurrens­en också hårdare. Efter att Inter kommer hem från Champions Cup väntar FM-serien, som börjar i november. I dagsläget finns det rullstolsf­otbollslag i Åbo, Tammerfors, Helsingfor­s och Vasa.

– Vi har ju vunnit alla gånger hittills, men det blir nog tuffare i år.

1970-talet

i femmannala­g med en större boll än i vanlig fotboll

är av samma storlek som en basketplan

maxhastigh­et är 10 kilometer i timmen

klubbmäste­rskapet Champions Cup spelas i Hou, Danmark 13–19 oktober i Frankrike på

Interspela­rna är alla i åldern 7–14 år, men i Champions Cup får de tampas mot vuxna spelare.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? DANMARK NÄSTA. Erik Lundell i mitten tränar FC Inter Powerchair där sönerna Alex (t.v.) och Aaron
MIKAEL HEINRICHS DANMARK NÄSTA. Erik Lundell i mitten tränar FC Inter Powerchair där sönerna Alex (t.v.) och Aaron
 ??  ?? ELRULLSTOL­AR. Här spelar FC Inter Powerchair en FM-seriematch mot HJK Hurrikaani­t i PIF-center i februari 2017.
ELRULLSTOL­AR. Här spelar FC Inter Powerchair en FM-seriematch mot HJK Hurrikaani­t i PIF-center i februari 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland