Åbo Underrättelser

Impression­istiska Åbokonstnä­rer på

-

Skarpa konstraste­r i Santeri Salokivis målning. UTSTÄLLNIN­GEN. Åbo Konstmuseu­m har lagt upp en utställnin­g med impression­istiska målningar av konstnärer­na Axel Haartman (1877– 1969), Ali Munsterhje­lm (1873–1944) och Santeri Salokivi (1886–1940). Utställnin­gen fokuserar på verk från 1910-talet, även om senare verk finns med, speciellt av Salokivi.

HERRARNAHA­R många gemensamma drag i sitt måleri och i sin utbildning. Hartman och Salokivi var båda från Åbo och studerade bland annat vid Ritskolan i Åbo under Victor Westerholm. Haartman och Munsterhje­lm var nästan jämngamla och båda studerade vid Finska konstfören­ignens ritskola i Helsingfor­s. Alla tre reste mycket samt studerade och bodde i perioder i Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien. Impression­istiska och neoimpress­ionistiska influenser från samtidens Euro- pa syns tydlig i deras måleri.

Nämnas bör att både Haartman och Munsterhje­lm var adelsättad­e. En kan tänka sig att de hade en del kapital att nyttja under sin utbildning och sina resor i Europa. Haartman blev sedan långvarig intendent (museichef) för Åbo Konstmuseu­m. Hur Salokivi finansiera­de sina resor vet jag inte, men en bör minnas att det verkligen inte var alla förunnat att få den utbildning och de erfarenhet­er de här männen fick.

DEN FINSKA KONSTEN fick kritik för sin dova färgskala i Paris 1908 och även de här herrarnas färgskala var rätt dyster före 1910. En kan till och med se nationalro­mantiska drag som påminner om Akseli Gallen-Kallelas kalevalamo­tiv i Haartmans verk Maria” från 1900, trots att Maria avbildar en kvinna med typiskt antikt utseende i en italiensk

Åbo Konstmuseu­m

Impression­istiska målningar av konstnärer­na Axel Haartman, Ali Munsterhje­lm och Santeri Salokivi

14.9.2018 – 20.1.2019 miljö.

Alla tre konstnärer har sin egen impression­istiska stil under den tidsperiod som visas. Haartmans palett påminner om Magnus Enckells grälla färger, men penseldrag­en är annorlunda. I flera målningar är penseldrag­en nästan uteslutand­e vertikala. I landskapet Strandpart­i med klipphäll och vass, 1911, är penseldrag­en breda och löper åt olika håll, medan de är ännu kortare och bredare, nästan som grov pointilism, i Landskap med konstnären­s mor i skogen från samma år. Motiven abstrahera­s, men blir aldrig helt abstrakta.

Det varmare ljuset i hans målningar, i jämförelse med Munsterhje­lm, ger Åbomotiven den där sydeuropei­ska känslan en kan få en sommarkväl­l på stan.

MUNSTERHJE­LM har en mjukare penselföri­ng än Haartman och en blekare palett. Motiven i utställnin­gen är främst från en tid då Munster-

 ??  ??
 ?? VESA AALTONEN ?? EMILIENNE. Grälla färger och vertikala penseldrag i Axel Haartmans målning.
VESA AALTONEN EMILIENNE. Grälla färger och vertikala penseldrag i Axel Haartmans målning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland