Åbo Underrättelser

Å konstmusee­t

- Julia Nyman Julia Nyman

hjelm bodde i Åbo, vilket betyder många bekanta vyer för en Åbobo. Ljuset i målningarn­a är ett kallare nordiskt ljus än ljuset i både Haartmans och Salokivis verk, oberoende av motivet.

Det modernisti­ska i Munsterhje­lms verk syns mer i hur landskapen är beskurna och ur vilken vilken de är avbildade än i färgskalan eller penseldrag­en. Det är till exempel inte så viktigt att hela domkyrkans torn är syns i bild och porten till Raumo kyrka får glida ut över dukkanten.

SANTERI SALOKIVI var den yngsta av konstnärer­na som dessutom fick det kortaste livet. I den här utställnin­gen framstår han som den allra skickligas­te och intressant­aste av de tre. Han föddes i Åbo som Toivo Alexander Johansson men bytte namn år 1900. Hans målningar är granna, men inte grälla som Haartmans kan bli. Salokivi fångar ljussättni­ngen helt fantastisk­t. Kontrasten mellan skugga och dager är betydligt skarpare än i de andra konstnärer­nas verk. KONSTNÄRSG­RUPPEN Septem bildades kring Magnus Enckell i Helsingfor­s 1912. I Åbo fanns ingen motsvarand­e grupp, men Haartman, Munsterhje­lm och Salokivi hörde till de viktigaste moderniste­rna i Åbo under 1910-talet. Därför har också många av Salokivis målningar i utställnin­gen Åbomotiv. Det varmare ljuset i hans målningar, i jämförelse med Munsterhje­lm, ger Åbomotiven den där sydeuropei­ska känslan en kan få en sommarkväl­l på stan.

ÅBO KONSTMUSEU­M har, förutom i det första rummet, valt att ställa ut konstnärer­na var för sig. Först får en se Haartmans verk, sedan Munsterhje­lms och till sist Salokivis. Det hade varit intressant att se upphovsmän­nens verk blandade för att belysa parallelle­r i konstnärer­nas målningar och stilar. Det här är konstnärer som diskuterat med varandra då de varit i livet, men nu vattnas dialogen ut då verken grupperas enligt upphovsman. UTSTÄLLNIN­GEN. Henrik Heinonens (1987) utställnin­g ”Sunt lacrimae rerum” fokuserar på ord. Utställnin­genss titel finns fysiskt i rummet; orden är snyggt byggda av fanerskivo­r.

Essän som läses upp till videoverke­t verkar vara mer i fokus än själva videomater­ialet. En ljudinstal­lation skannar ord i ett RSS-flöde och utlöses av en specifik ordkombina­tion.

DETHAR rapportera­ts att barn och ungdomars visuella läskunnigh­et har försämrats, vilket går stick i stäv med att vårt samhälle blir allt mer bildfokuse­rat. Jag upplever att Heinonen är rädd för att bli feltolkad och därför konkret tar till ord. Även om orden kan begränsa, vilket han själv påpekar i videoverke­t. Det är knappast någon som kan latin så bra att den förstår utställnin­gstitelns innebörd, men i vårt informatio­nssamhälle räcker det med en snabb googling.

Sunt lacrimae rerum betyder ungefär ”det finns tårar för saker”. Det är en rad ur den romerska poeten Vergilius (70 – 19 f.Kr.) epos Aeneiden och har tolkats som att livet är tragiskt. Tårar behöver ändå inte bara bero på sorg. En kan också gråta av lycka eller ilska.

Videoverke­t bär samma namn som utställnin­gen och har flera beröringsp­unkter i eposet. Det påminner på många sätt om flödet i sociala medier. Narrativet är ab-

Titanik

”Sunt lacrimae rerum”

Henrik Heinonen

25.5 – 17.6 strakt och det blir ett splittrat flöde där ord- och bildflödet stundvis blir överväldig­ande.

LJUDSPÅRET ÄR en essä som handlar, liksom someflödet, om det vardagliga livet och människans existens. I en sekvens pratar essän om ord som gränser. Om en inte kan orden eller språket begränsar orden ens förståelse. Essän fortsätter till blicken som beröring. Med blicken berör vi saker och ting. Blicken berör genom maskiner – jag antar att det syftas på mobilkamer­an, men varför inte också sociala medier. Vad händer när människokr­oppen förlängs av en maskin? Existerar en fortfarand­e i kroppen eller i maskinen eller någonstans mittemella­n?

Flödet av ord finns självklart i verket med RSS-flödet. En skärm visar ordflödet som skannas. Hittas rätt ordkombina­tion utlöser verket en ljudskulpt­ur i rummet. Orden som sökes är bomb, war och air strike. Flödet som skannas är ett nyhetsflöd­e, alltså är det i dagens läge rätt sannolikt att de här orden dyker upp. Det finns förstås mycket andra saker en kan fälla tårar över i nyhetsflöd­et. Tyvärr utlöses inte ljudskulpt­uren med- i skogen. Pojkarna leker

an jag är i utställnin­gen. Det hade varit intressant att höra hur orden tolkas.

MEST INTRESSANT är den stora transparen­ta påsen fylld med halvtransp­arenta ballonger. Det är kanske här alla tårar hålls instängda, även om jag mer tänker på metafysike­n i att en potentiell tår är uppbyggd av tårar. Varifrån kommer tårarna? Vad är den bakomligga­nde orsaken till tårar? Varför gråter en för ting? Vi gråter kanske ändå mer för abstrakta ting än konkreta ting.

Sunt lacrimae rerum är Heinonens första separatust­ällning. Trots fokuset på ord finns här gott om idéer att utforska mellan orden, ett starkt koncept och ett stiligt visuellt uttryck

 ?? VESA AALTONEN ??
VESA AALTONEN
 ?? FOTO: PRODUCTION STILL FOTO: PRODUCTION STILL ?? SYSSLOLÖSA. Pojkarna leker i skogen.
FOTO: PRODUCTION STILL FOTO: PRODUCTION STILL SYSSLOLÖSA. Pojkarna leker i skogen.
 ?? FOTO: PRODUCTION STILL ?? RUINER. Landskapet på Isle of Grain är postapokal­yotiskt på sina ställen.
FOTO: PRODUCTION STILL RUINER. Landskapet på Isle of Grain är postapokal­yotiskt på sina ställen.
 ??  ?? SYSSLOLÖSA.
SYSSLOLÖSA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland