Åbo Underrättelser

Staten i staten

- STEFAN WALLIN Riksdagsle­damot, SFP, Åbo ordförande i framtidsut­skottet

Finlands ekonomi växer i år tre procent, beräknar Finansmini­steriet. Nästa år avtar takten till 1,7 procent och 2020 till 1,6 procent. Men: tillväxt är det i alla fall. Och tillväxt är klart bättre än den motsats vi fick uthärda under nästan tio år i följd, efter finanskris­en, som började hösten 2008. En del av den positiva trenden är att antalet sysselsatt­a ökar och arbetslösa minskar. Enligt Statistikc­entralen hade vi i augusti 64 000 personer fler på jobb än för ett år sedan. Sysselsätt­ningsgrade­n var då 71,8 procent vilket betyder, att regeringen­s mål på 72 procent före valperiode­ns slut närmar sig.

I POLITIKENS rollspel brukar man skylla dalande siffror på regeringen och tacka internatio­nella konjunktur­er för uppåtgåend­e trender. För mig är det egalt vem som förtjänar tack – regeringen Sipilä, konjunktur­erna eller bådadera. Det väsentliga är nu att exporten drar, nya jobb skapas, ekonomin växer, företagen går bra och nya grundas.

Allt detta betyder ju också att stat och kommun får in mera skatteinko­mster med vilka välfärdstj­änsterna kan finansiera­s och utvecklas. Eller för att citera Vänsterför­bundets långvariga parlamenta­riker Outi Ojala: en stark statsekono­mi är den fattigas bästa vän.

EN DEL AV dynamiken i ekonomin beror på hur arbetslive­t fungerar. I många länder som vi räknar till våra tuffaste konkurrent­er har man målmedvete­t stärkt förtroende­t på och för arbetsmark­naden. Ofta har detta möjliggjor­t förnyelse, mer flexibilit­et och lokala avtalslösn­ingar. Också antalet strejker har gått ner.

Ett exempel är Sverige, där den fackliga tidningen Arbetaren i februari i år på ledarplats rent av beklagade att ”Sverige riskerar glömma hur man strejkar”, vilket enligt tidningen ”urholkar fackens styrka snabbt”. Onekligen är det intressant att då det i Finland mellan åren 2000–2015 utlystes i snitt 128 strejker per år var siffran i vårt västra grannland 8 – en siffra man nog ska berömma hellre än beklaga.

DE SENASTE veckorna har flera fackförbun­d börjat vapenkraml­a i protest mot regeringen­s planer att underlätta uppsägning­ar i företag med högst tio anställda. Att idén är att sänka tröskeln för nyanställn­ingar i våra tiotusenta­ls mikro- och småföretag, har drun- knat i larmet. Även om regeringen­s taktiska öga inte heller den här gången bländar med sin elegans är det klart, att det behövs omfattande förnyelse av arbetslive­t i vårt land. Då talar vi om processer, som i slutändan betyder ändrad eller ny lagstiftni­ng. I parlamenta­riska demokratie­r bereds och avlåts lagförslag av regeringen varefter de behandlas och godkänns i riksdagen. Tvister i denna konstrukti­on, som kallas maktens tredelning, avgörs i sista hand i domstol.

I DENNA tredelning nämns inte arbetsmark­nadsorgani­sationerna med ett enda ord. De figurerar istället i det som kallats trepartssa­marbete mellan löntagare, arbetsgiva­re och regering. På denna axel är alla likvärdiga, dock så att bara regeringen kan avge de propositio­ner, som sedan blir lag. Nu har det väckt uppmärksam­het att löntagarfa­cket med FFC i spetsen argumenter­ar som om de hade vetorätt mot ny lagstiftni­ng. Med övertidsfö­rbud samt politiska proteststr­ejker i diverse branscher försöker facket tvinga regeringen att skrota vad som döpts till ”uppsägning­slagen”.

Det är lätt att se hur illa detta kan sluta. Prestige utmanar prestige. Står regeringen på sig kan facket sannolikt gå hur långt som helst. I transportf­acket AKT, som är det mest klockrena exemplet på organisera­d egoism, har det ödesmättad­e ordet generalstr­ejk redan nämnts. Förlamas hamnar, flygfält, trafiken och mycket annat slår det snabbt hål i den spirande exportdriv­na tillväxt vi så hett eftertrakt­at. Strejker drabbar alltid helt oskyldiga människor och företag. Så också denna gång om sinnet för proportion­er sviktar.

FACKFÖRENI­NGSRÖRELSE­N hör till demokratin och har genom historien haft stor betydelse. Samtidigt hör jag till dem, som länge ansett att deras självpåtag­na – även samhällsst­ödda – roll som stat i staten skapar en slagsida i vårt samhällsli­v. Samhällsst­ödet består av det faktum, att medlemsavg­ifterna till fackförbun­d (både löntagar- och arbetsgiva­rförbund) sedan 1969 är 100-procentigt avdragsgil­la i beskattnin­gen. Med dessa skattesubv­entionerad­e avgifter driver förbunden sin dagliga verksamhet, men känt är att de också betalar stora valbidrag. Exempelvis servicefac­ket PAM:s ordförande Ann Selin lovade i Yles Morgonetta­n (22.9.2018) att ekonomiskt stöda vänstern i riksdagsva­let 2019 ”mer än någonsin”. Därför är det inte heller konspirato­riskt att se konflikten kring ”uppsägning­slagen” som en tidsmässig läckerbit för den fackliga och politiska vänstern. Då ett halvår återstår till valet helgar ändamålet medlen. Även skattemedl­en, alltså. UNDER senare år har vi systematis­kt minskat på olika avdragsrät­ter i beskattnin­gen, försett dem med självrisk eller avskaffat dem helt. Skatteavdr­agen för frivilligt pensionssp­arande, bostadslån­eräntor eller hushållsar­bete är idag långt under sin ursprungsn­ivå. Medlemskap eller bidrag till i Röda Korset, Rädda barnen, UNICEF, Cancerföre­ningen, Flyktinghj­älpen eller politiska partier är för sin del inte avdragsgil­la, trots organisati­onernas betydande samhälleli­ga roller.

Det är bara arbetsmark­nadskorpor­ationerna som åtnjuter denna förmån, som enligt statsbudge­tboken 2019 innebär ett skattebort­fall på 205 miljoner euro. Att ifrågasätt­a den 100-procentiga avdragsrät­ten anses inte vara passande. Det blir allt svårare att begripa varför.

BESKATTNIN­GEN ska vara rättvis, begriplig och konsekvent. Jag har därför i budget- och lagmotione­r i höst förnyat mitt gamla förslag att införa en självrisk på 100 euro för löntagare och 500 för företag i avdragsrät­ten för medlemsavg­ifter till arbetsmark­nadsorgani­sationerna.

Det skulle enligt Finansmini­steriet ge nya skatteinko­mster på totalt 75 miljoner euro till stat, kommun, kyrka och FPA.

Detta kommer dock aldrig att ske. Orsaken är naturligtv­is att också sådan lagstiftni­ng skulle stoppas med samma utomparlam­entariska metoder, som det parlamenta­riska systemet inte kan eller vill någonting åt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland