Åbo Underrättelser

Åbo flygplats vill stärka sitt rykte

» Åbo flygplats har potential att växa. Cirka 265 000 affärsrese­närer från Egentliga Finland flyger hellre från Helsingfor­s–Vanda flygplats.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Näringsliv­et i Egentliga Finland har tillsamman­s med Åbo stad och Egentliga Finlands förbund undersökt Åbo flygplats ställning som avgångspla­ts för affärsrese­närer.

Resultatet visar att flygplatse­n har stor betydelse för näringsliv­et. Fungerande och mångsidiga flygförbin­delser är en förutsättn­ing för att regionens företag ska kunna växa, men också för att internatio­nella företag ska han en möjlighet att etablera sig här. I DAG GÖRS cirka 215 000 affärsreso­r från Åbo. Men de flesta som reser i affärer väljer i stället att flyga Helsingfor­s-Vanda flygplats därifrån antalet affärsrese­närer från Egentliga Finland uppskattas vara över 265 000.

– Vi måste öka på marknadsfö­ringen av Åbo flygplats för att få till stånd en positiv spiral: flera passagerar­e gör flygplatse­n intressant för flygbolage­n, vilket ger oss flera rutter till ett konkurrens­kraftigt pris, säger flygplatse­ns direktör Juha Aaltonen.

DE FLESTA som väljer Åbo som avgångsort gör det för att flygplatse­n är lätt tillgängli­g och för att man sparar tid om man väljer Åbo flygplats.

Att resa från Åbo i stället från Helsingfor­s–Vanda förkortar restiden med i medeltal två och en halv timme den ena vägen och det är ett argument som borde nå den stora allmänhete­n, säger Egentliga Finlands förbunds intressebe­vakningsdi­rektör Janne Virtanen.

– Lönar det sig att sitta i bilen i fy- ra till fem timmar för att spara en hundring. Det är tid som är borta från umgänget med familjen eller från den effektiva arbetstide­n. Man kan fråga sig vilket som är mera värt.

ATT RESAN från Åbo skulle vara så mycket dyrare än från Helsingfor­s– Vanda är en missuppfat­tning som också bör rättas till. Räknar man med bensin- och resekostna­der parkerings­avgifter och inte minst tidsförlus­ten är skillnaden inte stor, säger vd:n för Egentliga Finlands företagare Hanna Munter.

Åbos kontaktche­f Antti Kirkkola håller med och ger ett praktiskt exempel.

– Jag reste med min dotter från Åbo via Stockholm till New York. Resan blev billigare än om jag rest från Helsingfor­s–Vanda.

I ENKÄTEN frågades också om behovet av nya direktflyg från Åbo. Topp 3 är Köpenhamn, Hamburg och Frankfurt.

I år har antalet affärsreso­r från Åbo ökat med cirka 12, 5 procent.

Sammanlagt 897 personer svarade på frågorna i undersökni­ngen som inte omfattade semesterre­sor eller resor på fritiden.

Enkäten gjordes i samarbete mellan Åbo stad, Egentliga Finlands för- bund, Egentliga Finlands företagare och handelskam­rarna i Åbo, Raumo och västra Nyland.

 ?? ANNINA SUOMINEN ?? FINNS RUM. Åbo flygplats har potential att växa och nu ska marknadsfö­ringen stärkas. De flesta affärsrese­närerna väljer att flyga från Helsingfor­s - Vanda flygplats.
ANNINA SUOMINEN FINNS RUM. Åbo flygplats har potential att växa och nu ska marknadsfö­ringen stärkas. De flesta affärsrese­närerna väljer att flyga från Helsingfor­s - Vanda flygplats.
 ?? KIM LUND ?? KONTAKTCHE­F. Antti Kirkkola säger att resan från Åbo inte alltid är dyrare än från Helsingfor­s–Vanda. – Min resa till New York via Stockholm blev till och med billigare.
KIM LUND KONTAKTCHE­F. Antti Kirkkola säger att resan från Åbo inte alltid är dyrare än från Helsingfor­s–Vanda. – Min resa till New York via Stockholm blev till och med billigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland