Åbo Underrättelser

TPK har bevakat husägares intressen i Åbo i 70 år

» Frågor om dagvatten, behov av en jurist eller oro över färre busslinjer – de här och andra problem kan husägare vända sig till TPK med.

- Patricia Torvalds

Turun Pientaloje­n Keskusjärj­estö (TPK) är en centralorg­anisation som samlar alla 41 småhusorga­nisationer som verkar inom Åbo. En liknande centralorg­anisation i samma skala finns inte någon annanstans i Finland.

– De som startade föreningen för 70 år sedan var smarta. De förstod att vi är starkare tillsamman­s, konstatera­r Seppo Lehtinen, ordförande för TPK.

VAD FÖRENINGEN jobbar med varierar kraftigt beroende på vad som är aktuellt inom politiken.

– Tidigare kämpade vi för att egnahemshu­sägare skulle få bussar och asfalt och nu kämpar vi för att de ska få behålla dem, summerar Lehtinen.

För tillfället är dagvattenf­rågan en av föreningen­s viktigaste.

– Vem ska betala och vad är frågor som husägare vill ha svar på, berättar Lehtinen.

UTÖVER DET HÄR är bland annat Åbo stads planläggni­ng av Nummisback­en, kollektivt­rafiken, hastighets­begränsnin­gar och fastighets­skatten andra aktuella ämnen som ligger på föreningen­s bord.

– Mängden busslinjer och hållplatse­r minskar vilket oroar husägare, nämner Lehtinen.

FÖRENINGEN har även ett urval av samarbetsp­artners, allt från jurister till elbolag, som medlemmarn­a har tillgång till. som husägare.

Tidigare kämpade vi för att egnahemshu­sägare skulle få bussar och asfalt och nu kämpar vi för att de ska få behålla dem.

– Man kan ringa oss om man behöver en jurist eller om man vill veta vad oljan kostar, berättar Lehtinen.

UTÖVER de praktiska och politiska uppgiftern­a har medlemsför­en- ingarna även som mål att främja gemenskape­n mellan husägarna i de olika stadsdelar­na.

Det här görs genom att ordna resor, jippon, allsångskv­ällar och andra lättsamma evenemang. I ÅR FIRAR föreningen sitt 70-årsjubileu­m, men flera av de regionala föreningar­na är betydligt äldre. Äldst av dem alla är Raunistula­n Asuinkiint­eistöyhdis­tys som grundades redan 1902.

TPK:s verksamhet är baserad på frivilliga­rbete och de aktiva får ingen form av ersättning.

– Vi har alltid haft en god talkoanda, konstatera­r en nöjd Lehtinen.

Står för Turun Pientaloje­n Keskusjärj­estö.

En centralorg­anisation som bevakar husägares intressen i Åbo.

Grundades 1948.

TPK har 41 underorgan­isationer från olika delar av staden.

Medlemsorg­anisatione­rna har sammanlagt cirka tiotusen medlemshus.

 ?? PATRICIA TORVALDS ?? FÖRKÄRLEK FÖR HUSÄGARE. Seppo Lehtinen har länge varit aktiv inom politiken och i föreningsl­ivet men har aldrig stött på lika aktiva personer
PATRICIA TORVALDS FÖRKÄRLEK FÖR HUSÄGARE. Seppo Lehtinen har länge varit aktiv inom politiken och i föreningsl­ivet men har aldrig stött på lika aktiva personer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland