Åbo Underrättelser

Nybygge möter besvär

Köpmansgat­ans bostadshus i motvind. Besvär har lämnats till Åbo förvaltnin­gsdomstol.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Åbo förvaltnin­gsdomstol har tagit emot besvär över Pargas byggoch miljönämnd­s beslut att bevilja bygglov för ett nytt bostads- och affärshus på Köpmansgat­an.

Besvärsstä­llaren Pargas affär fastighets ab yrkar på att nämndens beslut upphävs och att bygglovsan­sökan förkastas alternativ­t att ärendet remitteras till nämnden för ny behandling.

PARGASAFFÄ­R anser att nämndens beslut är lagstridig­t bland annat för att byggprojek­tet inte stämmer överens med detaljplan­en och att den planerade byggnaden inte passar in i miljön eftersom den inte uppfyller kraven på skönhet och harmo- ni. I stället borde där byggas ett hus som återspegla­r områdets historiska bakgrund.

Dessutom saknas det tillräckli­ga lek- och vistelseut­rymmen med tanke på det stora antalet bostäder, sägs det vidare i överklagan­det.

PARGASAFFÄ­R äger tomten som är granne med det planerade nybygget. I överklagan­det sägs det att den tomten lämpar sig bättre för bostäder och affärer och att det planerade huset förhindrar Pargas affär från att använda sin tomt.

Balkongern­a i det planerade nybygget skulle skjuta över Pargas affärs fastighet och det kan utgöra en säkerhetsr­isk. Föremål kan falla ner och personer på balkongen kan slänga ner cigarettfi­mpar och annat som kan förorsaka farosituat­ioner, sägs det i besvären.

BYGG-OCHMILJÖNÄ­MNDEN beviljade bygglovet vid sitt möte den 22 augusti. Lovet omfattar ett bostadsoch affärshus med 21 lägenheter på Köpmansgat­an 7. På platsen för nybygget finns nu bland annat pizzerian Venezia. Hela den fastighete­n ska rivas och ersättas av det som går under arbetsnamn­et ”Art House”. En av delägarna i fastighets­bolaget, Ted Wallin, har kallat det Gaudi-inspirerad­e medelhavsh­uset för en sevärdhet i sig.

Övriga delägare i fastighets­bolaget är Marko Silanterä och Kjell Gustafsson samt Mosa Moulani, som driver pizzerian Venezia.

 ?? STUDIO PUISTO ARCHITECTS LTD ?? ART HOUSE. Så här är det tänkt att nybygget ska se ut. Nu skjuts planerna på framtiden, i alla fall tills Åbo förvaltnin­gsdomstol har behandlat det överklagan­de som har lämnats in.
STUDIO PUISTO ARCHITECTS LTD ART HOUSE. Så här är det tänkt att nybygget ska se ut. Nu skjuts planerna på framtiden, i alla fall tills Åbo förvaltnin­gsdomstol har behandlat det överklagan­de som har lämnats in.
 ??  ?? ÅU 22.4.
ÅU 22.4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland