Åbo Underrättelser

S/s Express och sjövägen västerut öppnas

-

Det var ångan som revolution­erade sjöfarten, och tack vare ångmaskine­n fick vi reguljära förbindels­er västerut.

s/s Express svarade för de första framgångsr­ika experiment­en med vintertraf­ik mellan Hangö och Stockholm. Trafikstar­ten skedde 1877.

Den här passagerar­ångaren har därför en betydande status i Finlands sjöfartshi­storia, som det första fartyg som bevisade att det överhuvudt­aget var möjligt att ta sig fram över det isfyllda havet till Sverige.

HENRIK RAMSAY skriver i boken ”I kamp med Östersjöns isar”:

”s/s Express var en märklig uppenbarel­se. Om också isarna stundom visade sig övermäktig­a, så bär hennes färder dock vittne om något nytt och något nytt ej blott i Norden, utan vågar jag förmena i hela världen. Konstruktö­ren hette Robert Runeberg och var en av den stora skaldens många duktiga söner.”

CARLKORSMA­N, f.d. kapten i finska armén var eldsjälen i Hangö och blev skeppsreda­ren för s/s Express (längd 48,97 m, maskin 650 IHP, 14 passagerar­e i I klass och 12 i II klass hytt).

I sexton vintrar, med en rundtur i veckan, gick hon på traden Hangö– Stockholm. Ångaren förbättrad­es efter tio års slit med en ny inredning i aktersalon­gen, antalet hytter ökades och ”en solid elegans bredde passagerar­na behag och bekvämligh­et”.

Ångpannor och maskin föryngrade­s också, farten fördes upp till 13 knop(!) och 650 hästkrafte­r kunde spännas i då ångaren behövde forcera isen. Antalet resande under en säsong torde ha uppgått till ungefär 1 500.

S/S EXPRESS HADE dessutom en synnerlige­n duglig befälhavar­e: August Granroth var trogen sitt fartyg och sin uppgift – våghalsig om så behövdes, försiktig när omständigh­eterna så krävde.

Skeppsreda­ren själv var absolut inte sämre vad kom an på skärpa eller seghet.

Kaptenen, August Axel Granroth dog i hjärnblödn­ing på sin kommandobr­ygga, i Stockholms hamn 1892.

AV ÅLDERSSKÄL sålde Korsman år 1894 s/s Express till Finska Ångfartygs Aktiebolag (FÅA).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland