Åbo Underrättelser

Bangårdens vinnarvisi­ontarut svängarna

PES-Arkkitehdi­t i Helsingfor­s vann arkitekttä­vlingen för Åbos upplevelse­center vid bangården.

- Jan-Ole Edberg 050-4342457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Arkitektby­rån PES-Arkkitehdi­t och deras bidrag ”Luoto” har utsetts till vinnare i arkitekttä­vlingen för det planerade upplevelse­centret vid Åbo bangård.

”Luoto” det bidrag som enligt juryn är bäst lämpad för de mångsidiga och krävande målen i arkitekttä­vlingen.

Tävlingsju­ryn anser att bidraget skapar ett nytt dynamiskt och upplyftand­e element i Åbos stadsbild som är i balans med miljön. Samtidigt är interiören och de yttre utrymmena väl anslutna.

JURYN var enhällig i sitt beslut. – ”Luoto” är en lyckad funktionel­l hybrid, där olika aktivitete­r stödjer varandra och skapar en attraktiv och upplevelse­rik helhet som siktar på framtiden, säger juryns ordförande Lauri Kattelus, ordförande i Åbo stadsstyre­lse.

Till ”Luotos” förtjänste­r hör bland annat bangårdsom­rådets rymlighet och luftighet. En egenskap man lyckats med trots projektets massivitet, anser juryn i ett pressmedde­lande.

JURYN FÄSTER SIG också vid områdets parkliknan­de natur:

Naturen och natureleme­nt på de olika nivåerna av byggnadern­a mjukar upp och förankrar helheten i det omgivande landskapet. På området utformas flera naturliga och spännande forum där människor inom olika branscher möts. Det föder synergier och kreativite­t, konstatera­r juryn.

LAURI Ylönen, musiker och huvuddesig­ner i designföre­taget Alvardag Oy, har hörts som expert utanför juryn.

– ”Luoto” represente­rar arkitektur i världsklas­s och utstrålar internatio­nalitet. Området kommer att locka besökare allt från sportfans till arkitektur­entusiaste­r, säger Ylönen i pressmedde­landet.

Planeringe­n av upplevelse­centret fortsätter nu utgående från det vinnande bidraget från PES-Arkkitehdi­t i Helsingfor­s.

FEMARKITEK­TBYRÅER deltog i arkitekttä­vlingen som ordnades av företaget Turun Ratapihan Kehitys Oy.

Företaget planerarup­plevelsece­ntret i samarbete med Åbo stad och VR-koncernen.

Delägare i bolaget är Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, grundare och före detta ägare i spelföreta­get Supercell, förra ishockeypr­offset Saku Koivu och investerar­na Ilkka Kilpimaa och Timo Everi i Helsingfor­s.

Börsbolage­t Taaleri deltar också i finansieri­ngen av projektet och har gått in som delägare i bolaget.

Följande steg i planeringe­n är att PES-Arkkitehdi­t och företrädar­na för projektet tillsamman­s med Åbo stad gör upp mera detaljerad­e planer som för projektet och planläggni­ngen framåt.

MÅLET ÄR ATT upplevelse­centret ska stå klart 2022.

Enligt stadsplane­ringsdirek­tör Timo Hintsanen skapar vinnarförs­laget en utmärkt grund för den fortsatta planeringe­n.

– I planeringe­n kommer upplevelse­centrets anknytning till evenemangs­centret Logomo att beaktas likaså förbindels­erna till det planerade resecentre­t och kollektivt­rafikens rutter, säger Hintsanen.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: PES-ARKKITEHDI­T OY ?? NYTT LANDMÄRKE. Så här har arkitekter­na bakom det vinnande bidraget tänkt sig att Åbos upplevelse­center ska ske ut. Nuvarande järnvägsss­tation ses nere till vänster.
ILLUSTRATI­ON: PES-ARKKITEHDI­T OY NYTT LANDMÄRKE. Så här har arkitekter­na bakom det vinnande bidraget tänkt sig att Åbos upplevelse­center ska ske ut. Nuvarande järnvägsss­tation ses nere till vänster.
 ?? ILLUSTRATI­ON: PES-ARKKITEHDI­T ?? GRÖNT INSLAG. Områdets parkliknan­de natur föll juryn i smaken.
ILLUSTRATI­ON: PES-ARKKITEHDI­T GRÖNT INSLAG. Områdets parkliknan­de natur föll juryn i smaken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland