Åbo Underrättelser

Ellen Norrgrannt­rivs i Nacka

Livet i Sverige ger Åbobon Ellen Norrgrann, 17, nya utmaningar, både inom handbollen och privat.

- Mats Lundberg nyheter@aumedia.fi

Överlag är träningen mera mångsidig och genomtänkt än hemma i Finland.

HANDBOLL. Åbo IFK-fostrade storlöftet Ellen Norrgrann håller i sakta mak på att rota sig i den svenska handbollsm­yllan. En och en halv månad har gått sedan flyttlasse­t gick till Nacka utanför Stockholm.

– För mig var det en stor omställnin­g att flytta. Det är inte riktigt som hemma då mamma lagade mat åt en. Här får jag vänja mig att stå på egna ben och göra min egen middag. Men jag trivs, säger 17-åringen.

DEN INITIALA PLANEN var att Norrgrann skulle gå genom hela gymnasiet i Katedralsk­olan i Åbo.

Men som ödet ville det blev spelarbris­ten i moderfören­ingen ÅIFK akut på vårkanten. Beslutet att flyt- ta utomlands ett par år innan det var tänkt mognade.

– Det är förstås jättesynd att IFK inte har ett lag i FM-serien den här säsongen. Jag kunde förstås fortsatt med att spela i division 1 eller flyttat till någon annan klubb med ett damlag i FM-serien, men för mig var det egentligen aldrig något alternativ.

HENNES NYA FÖRENING är Skuru IK, en av Sveriges ledande speciellt på spinnsidan. Representa­tionslaget spelar i Elitserien och där räknar Norrgrann inte med speltid ännu den här säsongen.

– Jag misstänker nog att jag får vänta något år innan jag får chansen i första laget. Fast organisati­o- nen är så stor att det finns gott om andra lag jag kan spela med.

DELS har Skuru ett divisionsl­ag som siktar på att stiga till Allsvenska­n, den näst högsta serienivån i Sverige. Dels håller sig klubben med ett damjuniorl­ag som spelar i två olika serier.

– Handbollen är så mycket större här. I Finland var det bara FM-serien som gällde. I Sverige där det finns så många spelare och lag är systemet ett helt annat.

SKOLGÅNGEN sköter Norrgrann nu i Nacka gymnasium. Hon fortsätter i andra klass och målet att avlägga studentexa­men våren 2020 har inte ändrats.

– En del kurser har jag till godo från ”Kattan”, andra måste jag läsa in och tentera bort.

UTANFÖRSKO­LAN kretsar det mes- ta av livet kring handboll. Avståndet hemifrån till träningsha­llen är sju minuter med buss.

– Skolan ligger vägg i vägg med skolan så det är praktiskt. Någon gång cyklar jag men vanligtvis tar jag bussen till kvällsträn­ingen. Speciellt som jag ofta får skjuts hem efter att vi är klara.

BOLLTRÄNIN­GARNA, tre per vecka, är lika många som Norrgrann och hennes tidigare lagkamrate­r i ÅIFK hade.

Men i Skuru tillkommer två intervall- och tre fysiska pass varje vecka.

– Överlag är träningen mera mångsidig och genomtänkt än hemma i Finland. Man lägger större tonvikt på dynamiken. Upplägget här är ofta påhittigar­e.

DET SOM SKILJER sig mest med situatione­n i Åbo är att det alltid finns tillräckli­gt med folk på träningarn­a. Alternativ­en att ordna vettiga träningar blir betydligt fler.

– Här är vi alltid minst tjugo på varje träning. Förra säsongen i IFK fick man vara nöjd om sex–sju spelare dök upp i Samppalinn­a. På ”bra träningar” kunde vi vara tio stycken, vilket nätt och jämnt räckte till för att spela mot två mål.

KONKURRENS­EN om spelplatse­rna tål heller ingen jämförelse med förhålland­et i Finland. I Skuru delas ansvaret mera lika mellan spelarna.

– Här gör jag inte tio mål i alla matcher. Många spelare tar ett stort ansvar och konkurrens­en inom laget blir gynnsam. Nivåmässig­t är division 1 i Sverige och FM-serien ungefär den samma. Klassen är helt tillräckli­g för att utvecklas.

 ?? MATS LUNDBERG ?? NYA ERFARENHET­ER. 17-åriga ÅIFK-produkten Ellen Norrgrann har acklimatis­erat sig i Sverige. Det blir gott om ansvar i två olika lag inom Skuru IK.
MATS LUNDBERG NYA ERFARENHET­ER. 17-åriga ÅIFK-produkten Ellen Norrgrann har acklimatis­erat sig i Sverige. Det blir gott om ansvar i två olika lag inom Skuru IK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland