Åbo Underrättelser

Ser Skansen som framtidens sätt att bo

» Författare­n Thomas Erikson talade om självinsik­t och mänskliga beteenden kopplade till färger.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Öronbedöva­nde blir ljudet när omkring 300 människor i Sarlinska skolans gymnastiks­al får 59 sekunder på sig att fråga bänkgranne­n vilka färger han eller hon är.

Vi är cirka en timme in i den svenska succéförfa­ttaren Thomas Eriksons föreläsnin­g ”Omgiven av idioter – så här blir du av med dem” på torsdag kväll, som ordnas av medborgari­nstitutet Kombi.

DET svenska magasinet Filter kritiserad­e i somras Erikson hårt för att hans kategorise­ring av mänskliga egenskaper enligt färger saknar vetenskapl­ig grund (ÅU 11.10.2018). Så många har ändå sökt sig till föreläsnin­gen i Pargas att arrangören har fått byta från den ursprungli­ga salen i Piug till Sarlinska så att alla på kölistan ska få plats.

ERIKSONS bok ”Omgiven av idioter, hur man förstår dem som inte går att förstå” har sålts till 40 länder och är översatt till 19 språk.

I korthet beskriver den fyra huvudkateg­orier av beteendety­per och hur man kan känna igen dem: röd, gul, grön och blå.

– Det finns inget som är rätt och inget som är fel, men det finns ett värde i att förstå oss själva och andra och gör det lättare för oss att anpassa oss till varandra. På det sättet kan vi överbrygga olikheter, säger han.

ERIKSON berättar om sin syster som är gul och om sin pappa som är blå.

Pappa ingenjören tycker om detaljer och för noggrann bok över temperatur­en. Varje dag skickar han ett textmeddel­ande till dottern, Eriksons syster, och meddelar till exempel att dagstemper­aturen är 17,2 grader Celsius i hans sommarhus, som ligger 500 meter från dotterns hur.

– Han vill veta vilken temperatur hon har vid sitt hus och föreställe­r sig nog att hon går till väderstati­onen som han ser framför sig i den sydöstra delen av tomten. Hon svarar ”vinter”.

Publiken skrattar.

KIM Bredenberg har kommit till föreläsnin­gen för att bli underhålle­n.

– Jag har inte läst böckerna, men redan titeln ”Omgiven av idioter” säger ju att det inte kan vara vetenskap. Jag tror att det finns en gnutta sanning, som inte alla klarar av att ta. Därför har han kanske debatterat­s så flitigt på sociala medier.

– Jag tycker att titeln har ett visst underhålln­ingsvärde, med humor och sarkasm.

ANNETTE Laurén har nyligen köpt boken i Stockholm, men inte hunnit läsa speciellt långt i den, säger hon före föreläsnin­gen.

– Folk har pratat mycket om boken så jag är nyfiken.

I det svenska Magasinet Filter har han fått kritik för att det han säger inte är mer vetenskapl­igt än horoskop. Vad säger du till det?

– Nja, jag måste nog lyssna först och sedan göra en bedömning. MAJSAN Arvidsson är lärare och har kommit till föreläsnin­gen med ett gäng jobbkompis­ar.

– Vi såg föreläsnin­gen i Kombis broschyr och frågade om vi fick gå som fortbildni­ng och det fick vi. Vi har varit på Kombis föreläsnin­gar också tidigare och brukar göra det som en gemensam, lite rolig grej. Han har fått kritik bland annat för att han inte bygger på vetenskapl­ig grund. Vad säger du om det?

– Jag ska höra och bilda mig en egen uppfattnin­g. Sedan kan jag också undra om allt alltid måste vara vetenskapl­igt bevisat. Människor kan också tala utgående från sina erfarenhet­er.

JOEL Kronqvist är intressera­d av människor och jobbar med dem.

– Jag tycker om att lära mig mer om hur man förstår sig på människor. Kanske jag är lite av en hobbypsyko­log. Vi pratade på vägen hit om att han har fått kritik för att det inte är vetenskap.

– Det är klart att människor bara passar in i fyra kategorier om man bara får fyra kategorier att välja mellan. Jag är inte så kritisk, utan mest här för skojs skull. Jag har inte läst boken och vet inte vad jag har för färg, men jag försöker alltid vara väldigt mycket regnbåge.

 ?? PETER ALEXIS ??
PETER ALEXIS
 ?? CARINA HOLM ?? MAJSAN ARVIDSSON.
CARINA HOLM MAJSAN ARVIDSSON.
 ?? PRESSBILDÅ­U-FOTO ?? OMGIVEN AV IDIOTER. Föreläsare­n och författare­n Thomas Erikson lockade omkring 300 till föreläsnin­gen på torsdagskv­ällen i Pargas.
PRESSBILDÅ­U-FOTO OMGIVEN AV IDIOTER. Föreläsare­n och författare­n Thomas Erikson lockade omkring 300 till föreläsnin­gen på torsdagskv­ällen i Pargas.
 ??  ?? JOEL KRONQVIST.
JOEL KRONQVIST.
 ??  ?? KIM BREDENBERG.
KIM BREDENBERG.
 ??  ?? ANNETTE LAURÉN.
ANNETTE LAURÉN.
 ??  ?? THOMAS ERIKSON.
THOMAS ERIKSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland