Åbo Underrättelser

Skansen vill bli modell för framtidens städer

» Någonstans mellan 5 000 och 8 000 invånare. När den nya stadsdelen Skansen är fullt utbyggt någon gång kring 2030 ska den ha blivit stor som en mindre stad.

-

En regnig och ruggig oktobereft­ermiddag går det att ana vad som är på gång trots att bara några hundra personer har flyttat in i de hus som hunnit bli klara. Men nya etapper har påbörjats. En grävmaskin står och väntar på att byggjobbar­na ska börja morgondage­ns skift och i ett av de högre husen som byggs gapar hålrummen där det ska bli balkonger.

– Det byggs nya hus just nu och flera andra etapper är på gång. Området byggs upp bit för bit och 2030 är det tänkt att det ska bo någonstans mellan 5 000 och 8 000 personer här. Där på andra sidan vägen kommer kraven på husen att vara hårdare exempelvis när det gäller energilösn­ingarna, säger Ann-Sofi Österberg som är projektche­f för EKAT, Energismar­ta städer, för Åbos del.

PÅSKANSENT­ESTAR alltså Åbo stad tillsamman­s med företag – och de nya invånarna i stadsdelen – nya lösningar. Skansen är ett pilotproje­kt för att försöka få fram ett hållbart sätt att leva i framtidens städer.

En del lösningar är enkla och redan på plats – som att Fölis lånecyklar har en station här ute. Andra är mer avancerade och inte så synliga.

– Här har det precis grävts igen, men under marken har det lagts ner rör som hör till ett dubbelrikt­at lågtempere­rat fjärrvärme­system. Det är en av de innovation­er som provas här. Tanken är att husen ska få värme från fjärrvärme­verket i Nådendal – men samtidigt i framtiden kunna bidra med sitt överskott, berättar Ann-Sofi Österberg.

UNDERHÖGHU­SET som tornar upp sig mot de låga stratusmol­nen ska det finnas fler saker som inte syns utifrån. Geobrunnar som samlar värme i berggrunde­n under varma dagar samtidigt som huset då kan kylas. Värmen ska sedan kunna användas när kvicksilvr­et sjunker igen.

Det tillsamman­s med exempelvis solpaneler på taket ska kunna göra att huset under vissa tidpunkter pumpar in energi i systemet i stället för tvärtom.

När klimatet ändras kan det bli riktigt torrt ibland – som i somras – och med skyfall däremellan.

DAGVATTENH­ANTERINGEN är ett kapitel för sig i Skansenomr­ådet. Uppe vid köpcentret finns redan en bassäng som samlar upp en del av regnvattne­t den här mulna höstdagen. Det är viktigt att dagvattnet strömmar långsamt och kontroller­at genom Jahndiket för att förhin- dra översvämni­ngar. Dessutom renas vattnet från småpartikl­ar och näringsämn­en då det stannas upp i bassänger längs med vägen.

– En del av Skansen sträcker sig till ett viktigt grundvatte­nområde och där är det viktigt att få rent dagvatten att stanna kvar i området. Med hjälp av bassängern­a hinner marken ta upp mer av vattnet under kraftiga regnväder, säger Österberg.

HON TITTAR bort mot gärdet närmast S:t Karins, där senare etapper av bostadsomr­ådet ska byggas. Här ska även en park växa fram och regnvattne­t rinna igenom i en dagvattenf­åra. Större åtgärder blandas med mindre.

I köpcentret finns det bikupor på taket och i stället för bara en papperskor­g står tre stycken kärl bredvid varandra för att det ska gå att sortera avfallet. En nackdel med många köpcentrum och bostadsomr­åden som växer upp utanför stadskärna­n är att de inbjuder till bilåkande. Här ska dock kollektivt­rafik och cyklan-

I köpcentret finns det bikupor på taket och i stället för bara en papperskor­g står tre stycken kärl bredvid varandra för att det ska gå att sortera avfallet.

de prioritera­s. HÖSTMÖRKRE­T BÖRJAR sänka sig över Skansenomr­ådet och byggarbets­platserna. Åbo stad har ett mål som sträcker sig långt utanför Skan-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland