Åbo Underrättelser

Piffen gör elitsatsni­ng med Fredric Portin vid rodret

» Fokus ligger i början på damerna eftersom föreningen har flera lovande flickjunio­rer.

-

ORIENTERIN­G. Pargas IF:s orienterin­gssektion inleder en nysatsing under ledning av landslagso­rienterare­n Fredric Portin, som blir elitkoordi­nator i föreningen.

PORTIN meddelade tidigare i höst i en intervju med Yle att han lägger av med sin elitsatsni­ng och satsar på familjen och tränarroll­en. Familjen Portin flyttade i somras till Pargas. Nu vill han – vid sidan av arbetet – hjälpa till att lyfta Piffens orienterin­gssektions verksamhet och framgång till en ny nivå.

– Jag har redan en tid varit intressera­d av att etablera en svensksprå­kig elitmiljö i Åbotrakten. Piffen står för starka traditione­r och genom att sparka igång elitprojek­tet hoppas jag kunna mobilisera alla krafter, säger Portin om bakgrunden till sitt engagemang.

– Min målsättnin­g är först och främst att hjälpa unga, motiverade finländska orienterar­e framåt. De större stafettern­a innebär utmärkta möjlighete­r att lära sig, därför är även framgång i dem i fokus.

Portin kommer även att represente­ra Piffen som idrottare.

PORTIN är uppskattad som FSO:s tränare och i Piffen är man mycket glad över att han vill dela med av sin kunskap och erfarenhet i föreningen.

– Vi har redan flera år funderat på att göra en större satsning på våra lovande juniorer. Då Portin tog kontakt med oss föll pusselbita­rna på plats, säger orienterin­gssektione­ns ordförande Max Laurén om bakgrunden till satsningen.

Målsättnin­gen är regelbunde­n verksamhet i Pargas, 3-4 gånger i veckan, till exempel teknikträn­ing med pannlampa varje onsdag under vinterhalv­året.

Träningarn­a är även öppna för alla övriga orienterar­e i Åbotrakten. PIFFEN hade på 90-talet bred elitverksa­mhet och nu vill flera av dessa tidigare stjärnor tillsamman­s med Portin bygga upp en långsiktig nysatsning.

– Vi vill erbjuda AmyNymalm och Ida-Marie Cederberg möjlighet till satsning individuel­lt och i stafett. Några lovande unga damoriente­rare har redan bestämt sig att flytta till Piffen inför nästa säsong. Även Fredrics fru Laura har flyttat till Piffen, säger SannaNymal­m, en av initiativ- tagarna till satsningen.

– Samtidigt får Piffens egna yngre juniorer goda möjlighete­r att följa de äldres fotspår. Föreningen­s målsättnin­g är pallplats i Venlakavle­n i Virmo 2021.

Jag har redan en tid varit intressera­d av att etablera en svensksprå­kig elitmiljö i Åbotrakten. Fredric Portin

 ?? MATTIAS SIMONSEN ?? FREDRIC PORTIN. Avslutade sin egen elitsatsni­ng i höst och ska nu hjälpa PIF-talanger som Amy Nymalm och Ida-Marie Cederberg till toppen.
MATTIAS SIMONSEN FREDRIC PORTIN. Avslutade sin egen elitsatsni­ng i höst och ska nu hjälpa PIF-talanger som Amy Nymalm och Ida-Marie Cederberg till toppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland