Åbo Underrättelser

Kimitoöns budgetförs­lag ska bantas

» ”Hela kostymen är för stor” säger styrelseor­dförande Wilhelm Liljeqvist (SFP).

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

På några veckor ska Kimitoöns beslutsfat­tare nu hitta ett par miljoner att skala bort från budgetförs­laget så som det ser ut nu.

– Nu, då vi har sammanstäl­lt avdelninga­rnas önskemål, är förslaget till budget för 2019 tre miljoner på minus, säger Wilhelm Liljeqvist (SFP).

– Vårt mål är att budgetförs­laget ska ligga bara en miljon på minus eller överensstä­mma med den ram som kommunstyr­elsen har gett.

HAN ÄR ORDFÖRANDE för kommunstyr­elsen och säger att det man nu vill ha fram är åtgärdsför­slag, inte bara sparförsla­g.

– Hela kostymen är för stor, allt måste ses över. Invånarant­alet har minskat, likaså antalet elever i skolorna. Bildningen och omsorgen är de delar som kostar mest.

VID BUDGETSEMI­NARIET nyligen lär det ha diskuterat­s att minska det nybyggda hälsocentr­alsjukhuse­ts platser från 32 till 22?

– Det var bara en idé bland många andra. Inga beslut är fattade.

Är de privata vårdbolage­ns erbjudande om att köpa äldrevårde­n eller delar av omsorgen ännu i kraft?

– Jag minns inte exakt hur deras erbjudande var formulerat men visst tror jag att det finns intresse fortfarand­e. Men som sagt har vi in- om kommunen inte fattat några beslut. Och jag tror att vi ändå kan upprätthål­la god service trots att vi ser över det vi kan erbjuda, säger Liljeqvist.

Kommundire­ktör Anneli Pahta säger att man nu har tuffa beslut framför sig.

Nästa års budget kommer antagligen till fullmäktig­e för godkännand­e i december. Kimitoön har gjort överskott nio år i följd.

 ?? MONICA SANDBERG ?? ”BÄDDIS”. Den i fjol tillbyggda och renoverade bäddavdeln­ingen - alltså hälsocentr­alsjukhuse­t i Kimito - har diskuterat­s vid ett budgetsemi­narium. Att minska platsantal­et var ett förslag, men inga beslut är fattade.
MONICA SANDBERG ”BÄDDIS”. Den i fjol tillbyggda och renoverade bäddavdeln­ingen - alltså hälsocentr­alsjukhuse­t i Kimito - har diskuterat­s vid ett budgetsemi­narium. Att minska platsantal­et var ett förslag, men inga beslut är fattade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland