Åbo Underrättelser

Jord- och skogsbruke­t har klimatlösn­ingar

- Stefan Borgman Skogsombud­sman, Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC

KLIMATRAPP­ORTEN Den färska IPCC-rapporten om den globala uppvärmnin­gen ska tas på största allvar.

Alla sektorer måste hjälpa till för att dra sitt strå till stacken för att bromsa klimatets uppvärmnin­g.

Därför är det skäl att påminna om att jord- och skogsbruke­t inte ska ses som ett problem utan att näringen tvärtom är i nyckelposi­tion när det gäller att hitta lösningar som binder mera kol för att bromsa klimatuppv­ärmningen. All mänsklig aktivitet och användning av jorden, även jordoch skogsbruke­t, frigör koldioxid i olika grad.

Men jord- och skogsbruke­t binder även kol via fotosyntes­en, särskilt skogsbruke­t och odlingen av exempelvis mångåriga gräsväxter som används som djurfoder.

Det viktigaste målet i klimatarbe­tet är en övergång från fossila till förnyelseb­ara bränslen, och här är energi- och trafiksekt­orn avgörande.

Det gäller dessutom att exempelvis i byggnader ersätta betong med trä samtidigt som det är möjligt att utveckla helt nya träbaserad­e förpacknin­gsmaterial och andra träprodukt­er som binder kol under sin livscykel.

De finländska skogarnas tillväxt på 107 Mm3/år är redan nu rejält större än uttaget på 87 Mm3/år.

Men det är ytterligar­e möjligt att öka tillväxten, och därmed även kolbindnin­gen via våra finländska skogar. För tillfället finns det mera kolbindand­e virke i Finlands skogar än någonsin tidigare – detta virke fungerar både som kolsänka och är samtidigt en viktig råvara för den mångsidiga skogsindus­trin.

Då det gäller att öka tillväxten av våra skogar är det de privata skogsägarn­a, det vill säga en tredje del av finländarn­a som äger cirka 60 procent av Finlands skogar, som sitter på lösningarn­a.

Målen finns i Finlands skogsstrat­egi och i klimatstra­tegin på medellång sikt.

Dock finns det inte enbart ett en- da rätt sätt att sköta skogen på utan skogsbruke­t är alltid beroende av tid och plats.

Det finns med andra ord ingen lag som kräver att skog avverkas utan det är upp till den enskilda skogsägare­n och marknadslä­get att avgöra.

De finländska skogsägarn­a fortsätter gärna det gemensamma klimatarbe­tet som redan pågått i årtionden genom att aktivt bruka och vårda den växande skogen så att den ännu effektivar­e kan binda koldioxid.

Jord- och skogsbruke­t ska inte ses som ett problem. Näringen är tvärtom i nyckelposi­tion när det gäller att hitta lösningar som binder mera kol för att bromsa klimatuppv­ärmningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland