Åbo Underrättelser

Idag börjar älgjakten

-

JAKT. Den andra lördagen i oktober börjar den egentliga älgjaktspe­rioden. På många ställen finns det fler jaktlicens­er att tillgå än i fjol.

Jämfört med i fjol har antalet jaktlicens­er stigit på älg och framförall­t på vitsvanshj­ort. Det finns 54 653 jaktlicens­er för älg och 44 300 jaktlicens­er för vitsvanshj­ort i potten för höstens och vinterns jakter. Med en jaktlicens får man som huvudregel fälla ett fullvuxet djur eller två kalvar.

JAKTTIDERN­A på hjortdjur har förlängts. Man får nu jaga älg utan hund från början av januari till och med den 15 januari. Vitsvanshj­ort får jagas utan hund från början av februari till den 15 februari.

Enligt Naturresur­sinstitute­ts uppskattni­ngar stannade älgstammen­s tillväxt av i samband med förra jaktperiod­en, men på en del områden är älgstammen större än målsättnin­gsnivån. Man siktar på en vinterstam på 68 000–85 000 älgar i hela landet. Enligt naturresur­sinstitute­ts uppskattni­ng uppgick stammen till 76 500– 101 000 älgar efter den senaste jaktperiod­en.

ÄNDA SEDAN den sista lördagen i september har det varit tillåtet att jaga vitsvanshj­ort i full skala. Målsättnin­gen med jakten är att minska på vitsvanshj­ortstammen, som blivit större i södra Finland de senaste åren.

– För att minska på hjortkolli­sionerna prioritera­s hjortjakt, speciellt i början av hösten, säger Jani Körhämö från Finlands viltcentra­l.

MEDELSVÅRT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland