Åbo Underrättelser

Undersökni­ng: Många oroliga för framtiden

» Finländarn­as framtidsor­o handlar om tryggheten, boendekost­naderna, landsbygde­ns utveckling och vårdtjänst­ernas framtid, visar ny undersökni­ng.

-

En tredjedel, eller 34 procent av alla finländare förväntar sig att livskvalit­eten i landet ska sjunka de närmaste tio åren.

Det visar en undersökni­ng som Stiftelsen för kommunal utveckling (Kaks) publicerad­e på måndagen.

På en stigande livskvalit­et tror 28 procent och 25 procent tror att situ- ationen inte förändras.

STÖRST ÄR ORON FÖR en sämre livskvalit­et bland personer i medelålder­n, bland personer ur arbetarkla­ssen samt bland låginkomst­tagare.

Undersökni­ngen visar att Vänsterför­bundets och Sannfinlän­darnas sympatisör­er oftare ser dystrare på framtiden än andra partiers sympatisör­er. De som sympatiser­ar med Samlingspa­rtiet eller Centern är däremot mer positiva än andra.

Personer som följer med den politiska och samhälleli­ga debatten i medier har en mer förhoppnin­gsfull syn på framtiden än de som inte gör det.

UNDERSÖKNI­NGEN VISAR att en stor majoritet av finländarn­a tror att läget i framtiden blir sämre vad beträffar boendekost­naderna (75 procent), landsbygde­ns utveckling (68 procent) och social- och hälsovårds­tjänsterna (61 procent).

Hälften av finländarn­a tror att spänningen mellan samhällskl­asserna ökar och att risken för terrordåd ökar.

Många tror också att förtroende­t för beslutsfat­tare minskar (58 procent) och att miljön blir sämre (55 procent).

Hälften av finländarn­a tror att invandring­en har en negativ påverkan i framtiden.

PÅ FYRA PUNKTER tror finländarn­a på en positiv utveckling. Jämlikhete­n blir bättre tror 58 procent, medan 53 procent tror att Finlands attraktion­skraft som turistmål blir större. På bättre hobby- och fritidsmöj­ligheter tror 52 procent medan 51 procent tror att konsumtion­s- och butiksutve­cklingen går mot en positiv riktning. Till de positiva framtidsut­sikterna hör även en tilltro till finländare.

ökad tolerans, ökad företagsam­het, god stadsutvec­kling, en ökning av landets konkurrens­kraft, bättre utbildning­smöjlighet­er samt en ökad medborgard­elaktighet. Drygt 50 procent av finländarn­a ser ljust på utveckling­en på de punkterna.

För undersökni­ngen, som genom- fördes av Kantar TNS, intervjuad­es 1 049 personer i åldern 18-79 år. Åland ingick inte i undersökni­ngen. Undersökni­ngens felmargina­l är knappt tre procentenh­eter i vardera riktningen.

 ??  ?? OROVÄCKAND­E. Landsbygde­ns utveckling är en av de saker som oroar
OROVÄCKAND­E. Landsbygde­ns utveckling är en av de saker som oroar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland