Åbo Underrättelser

Hoppas föräldrar vågar bekanta sig med datorspel

» Under höstlovet kan olika generation­er spela datorspel tillsamman­s i Kuppis.

- Patricia Torvalds

På torsdagen drar e-sport och LANevenema­nget Grail Quest igång i Kuppis bollhall. Arrangörer­na ser gärna att också föräldrar och andra som inte är bekanta med datorspel dyker upp.

– Vi vill skapa en trygg miljö där man med gott samvete kan lämna sitt barn, men där man också kan köpa en besökarbil­jett och själv vara med berättar Felix Kaukiainen, PRansvarig för evenemange­t.

GRAIL QUEST riktar sig till en bred publik och alla som är intressera­de av dator- och konsolspel är välkomna att delta oberoende av ålder, kön eller erfarenhet. På evenemange­ts webbsida rekommende­ras det emellertid att deltagarna fyllt tolv år.

Kaukiainen ser Grail Quest som en fin möjlighet för föräldrar att få en inblick i sina barns hobby.

– Det här är ett sätt för ungdomar att ta med sig sina föräldrar för att bekanta sig med spelvärlde­n.

UNDER EVENEMANGE­T har deltagarna möjlighet att själva spela, se andra spela, ta del av föredrag och testa ny teknologi och nya spel.

– Här kan alla lära sig något nytt om e-sport, konstatera­r Kaukiainen.

I bollhallen kommer det finnas ett LAN-område, där deltagarna kan spela antingen på sina egna datorer eller på teknologi som de hyrt av Grail Quest, scener, ett streamer område och sovplatser för dem som stannar över natten.

PÅ PLATS i Kuppis har deltagarna också möjlighet att träffa stora inhemska e-sport stjärnor. Bland annat kommer Jesse ”JerAx” Varikka, Finlands framgångsr­ikaste e-sport proffs, att besöka evenemange­t och berätta om sin karriär.

Utöver Varikka kommer även en rad kända streamers, personer som direktsänd­er sina spel för tittare på internet, som Eetu ”Eedspeaks” Pesonen att befinna sig i bollhallen.

DELTAGARNA får även bevittna turneringa­r och uppvisning­smatcher som spelas på scen framför publik. Här tävlar såväl amatörer som profession­ella lag mot varandra i olika populära spel.

Den mest spektakulä­ra av de här programpun­kterna är en av Finlands största Counter-Strike: Global Offence Pro turneringa­r som spelas på lördagen.

EN AV evenemange­ts mer udda besökare är Grey Gunners, ett finskt Counter-Strike seniorlag vars yngsta medlem är 70 och den äldsta 77.

Under Grail Quest kommer Grey Gunners uppmuntra far- och morföräldr­ar att spela tillsamman­s med sina barnbarn.

Under lördagen kan publiken även få se kända personligh­eter från TV programmet Diili tävla mot varandra på scen.

TROTS att en stor del av evenemange­t cirkulerar kring e-sport kan den som vill ha en mer traditione­ll LANuppleve­lse även få det på evenemange­ts LAN-område, försäkrar Kaukianine­n.

Något som är unikt för Grail Quest är att deltagare som inte vill släpa med sig sin egen dator och utrustning har möjlighete­n att hyra en dator på plats.

Vi vill skapa en trygg miljö där man med gott samvete kan lämna sitt barn, men där man också kan köpa en besökarbil­jett och själv vara med.

 ?? PATRICIA TORVALDS ??
PATRICIA TORVALDS
 ??  ?? FRITT INTRÄDE. Kurala bybacke hör till de ställen som håller öppet under höstlovet. Här ordnas även pro-
FRITT INTRÄDE. Kurala bybacke hör till de ställen som håller öppet under höstlovet. Här ordnas även pro-
 ??  ?? INTE SÅ OLIKA. Felix Kaukiainen framhäver att e-sport i många avseenden påmin nner om traditione­ll sport.
INTE SÅ OLIKA. Felix Kaukiainen framhäver att e-sport i många avseenden påmin nner om traditione­ll sport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland