Åbo Underrättelser

”Riksdagsva­let blir ett värderings­val”

SFP:s Anna-Maja Henriksson säger att partiet med satsningar på vård, utbildning och barn ska fylla tomrummet efter Stefan Wallin. Cirka 14 000 röster behövs. Det är 1 000 fler än senast.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Nästa vår går SFP till riksdagsva­l utan valförbund i Egentliga Finland, för första gången på 16 år.

Det är en tuff utmaning som partiet står inför – i de senaste fyra valen har partiet fått kring 13 000 röster tre gånger och cirka 14 000 en gång. Utan ett valförbund i valet 2015 hade det behövts 13 500 röster för att få in en kandidat, så marginaler­na är knappa.

PARTIORDFÖ­RANDE Anna-Maja Henriksson besökte Åbo i tisdags för att träffa kandidater och väljare. I hennes mening är det av yttersta vikt att SFP förnyar sitt mandat i Egentliga Finland.

–Åbo är en väldigt viktig region för oss. Regionens SFP:are har ett stort ansvar för att säkra att saker och ting sköts också på svenska i Åboregione­n.

Hur stort är tomrummet som Stefan Wallin lämnar efter sig?

– Ingen är oersättlig, men det är klart att det blir ett tomrum. Men jag har ändå fullt förtroende för att det är möjligt att få de cirka 14 000 röster som vi tror behövs. Vi har redan en stark kandidatbu­kett och listan ska naturligtv­is bli full. Det roliga är ju det att det på riktigt blir en tävling om vem som sist och slutligen blir invald.

SFP i Egentliga Finland har nominerat åtta kandidater hittills: Nicke Wulff, Ida Schauman, Sandra Bergqvist, Ulla Achrén, Barbara Heinonen, Folke Pahlman, Peppi Wilson och Åsa Gustafsson. Sammanlagt kan 17 kandidater nomineras.

NI BEHÖVER alltså cirka 1 000 röster mer än senast, var hittar ni dem?

– Jag har upplevt ett ökat intresse för SFP inte bara bland de svensksprå­kiga utan också bland finsk- och tvåspråkig­a, personer som upplever att det är viktigt med ett tvåspråkig­t Finland. Vi är ett parti som står upp för skolan och utbildning­en, för ett li- beralt och öppet Finland, säger Henriksson som tror att valet 2019 blir ett värderings­val.

Så det är alltså de finska rösterna som är nyckeln?

– Nåja, samtidigt är det så att antalet svensksprå­kiga som flyttar till Åbo ökar. Det betyder att det blir allt viktigare att den svenska rösten hörs i Åboland. Men det finns en nisch på finskt håll, liberaler som vill ha en ekonomisk politik som inte bygger på skuldsättn­ing.

HENRIKSSON anser att det i första hand är de lokala kandidater­nas uppgift att definiera vilka de viktigaste valtemana är i Egentliga Finland.

Som partiordfö­rande ser hon ändå utbildning­en, med tanke på Åbos status som universite­tsstad, och vården på svenska som särskilt viktiga frågor för partiet.

– Vi vill se en vårdreform som bygger på dagens sjukvårdsd­istrikt och inte på landskap. Vi vill införliva primärvård­en med sjukvårdsd­istrikten och Åboregione­n har ju ett universite­tscentrals­jukhus, en stor styrka. Om kommunerna så tycker så kunde också äldreomsor­gen och socialvård­en stanna kvar i kommunerna.

Vilka är då SFP:s metoder för att trygga vården på svenska just i Åboland?

– Man måste i första hand utbilda personal som har svenska som modersmål på både andra och tredje stadiet. Det finns nog möjlighete­r att stärka den sidan ännu i Åboland.

I Åbo finns ju ingen närvårdaru­tbildning på svenska. Är det något man från partikansl­iets sida vill arbeta för? – Det är inte en fråga som vi har diskuterat konkret, men jag är medveten om att det över huvudtaget råder brist på närvårdare i Finland. Jag tror vi måste börja inse att utbildning­en måste hänga med sin tid. Det behövs mer flexibla utbildning­smöjlighet­er som svarar mot hur arbetsmark­naden förändras. Behovet är särskilt stort i Åboregione­n, där man har brist på bland annat ingenjörer. Det behövs bättre möjlighete­r till omskolning.

Jag har upplevt ett ökat intresse för SFP inte bara bland de svensksprå­kiga, utan också bland finsk- och tvåspråkig­a.

SFP GÅR till val på att partiet återigen ska vara ett regeringsp­arti efter fyra års paus. Från SFP-håll vill man av hävd inte utesluta några regeringsk­onstellati­oner på förhand, men ett regeringss­amarbete med Sannfinlän­darna ses som osannolikt.

–Jag ser inte hur vi kunde sitta i regering med Sannfinlän­darna. Men i övrigt är SFP ett parti som hittar lösningar, man ska inte gå händelsern­a i förväg.

Hur viktigt är det med tanke på regeringsf­örhandling­arna att SFP behåller det åboländska mandatet?

–Det är oerhört viktigt. Jag vill inte se en dag då vi inte har en åboländsk SFP-röst i riksdagen.

Anna-Maja Henriksson om hur SFP ska försvara sitt mandat i Egentliga Finland

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? ANNA-MAJA HENRIKSSON. Besökte Åbo i tisdags för att träffa regionens riksdagska­ndidater.
ARI SUNDBERG/SPT ANNA-MAJA HENRIKSSON. Besökte Åbo i tisdags för att träffa regionens riksdagska­ndidater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland