Åbo Underrättelser

Hälsocentr­al fårpris

» Goda resultat i vården av diabetiker, blodtrycks­patienter och patienter med artärsjukd­omar ger HVC kvalitetsp­ris.

- Kim Lund 040-587 37597/kim.lund@aumedia.fi

God vård och bra behandling av bland annat blodtrycks­patienter gav utmärkelse­n årets hälsocentr­al.

Hälsocentr­alernas kvalitetsn­ätverk har utsett Pargas hälsocentr­al till årets kvalitetsh­älsocentra­l 2018.

Priset beviljades för de goda vårdresult­at som uppnåtts i vården av diabetiker, blodtrycks­patienter och patienter med kranskärls­sjukdomar.

Att Pargas nu får utmärkelse­n är resultatet av ett långsiktig­t arbete där sjukskötar­e och läkare i Pargas alla hälsocentr­aler har deltagit.

Hälsocentr­alen gick med i kvalitetsn­ätverket år 2011 och har sedan dess målmedvete­t arbetat för att göra vården bättre och effektivar­e.

Bättre vård ger mindre komplikati­oner och färre sjukhusbes­ök, vilket gynnar både patienten och ekonomin. Biträdande överläkare Kenneth Wilson

RESULTATEN HAR varit särskilt bra i vården av blodtrycks­patienter.

Bland annat bedömde kvalitetsn­ätverket att Pargas sparar cirka 100 000 euro i sjukhuskos­tnader per år enbart tack vare bättre vård av blodtrycks­patienter, eftersom patienter som får bra vård och behandling får färre hjärtinfar­kter och slaganfall.

– Bättre vård ger mindre komplikati­oner och färre sjukhusbes­ök, vilket gynnar både patienten och ekonomin, säger biträdande överläkare Kenneth Wilson.

HUR GÅR det här till i praktiken?

– Vi ger kost- och levnadsråd, berättar om vikten av att motionera och inleder medicineri­ngen i ett tidigt skede. Vi har blivit mer medvetna av vikten av att genast ta itu med sakerna.

Förutom god vård och behandling av blodtryck har Pargas hälsocentr­al fått goda resultat i vård och behandling av förhöjda blodfettsv­ärden.

Priset värmer hela personalen, säger Wilson och t.f. vårdchef Janette Sundqvist.

– Det kom som en överraskni­ng, och vi är både glada och stolta. Det sporrar personalen och vi fortsätter med kvalitetsm­ätningar för att se vilka områden vi kan bli ännu bättre på. I KVALITETSM­ÄTNINGEN 2018 jämfördes hur bra kontroll sammanlagt 3 196 patienter hade på sin sjukdom i 17 hälsocentr­aler i landet.

I samband med den årliga kvalitetsm­ätningen konstatera­des det att blodtrycke­t och kolesterol­värdet hos patientern­a har blivit bättre i hela landet.

 ?? KIM LUND ?? PRISBELÖNT­A. T.f. vårdchef Janette Sundqvist och biträdande överläkare Kenneth Wilson med utmärkelse­n årets hälsocentr­al.
KIM LUND PRISBELÖNT­A. T.f. vårdchef Janette Sundqvist och biträdande överläkare Kenneth Wilson med utmärkelse­n årets hälsocentr­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland