Åbo Underrättelser

Avhopp ikyrkovale­t

» Han protestera­r mot tillvägagå­ngssättet i en strukturfr­åga.

- Monica Sandberg 040-582 8276 monica.sandberg@aumedia.fi

Olika åsikter inom Kimitoöns församling får veteranen Leif Lindgren att sluta.

– Ingen ledning och ingen linje, säger Leif ”Lefa” Lindgren som i många år har hört till de ledande inom församling­slivet på Kimitoön.

Nu har han fått nog och avgår. – Det har fattats två beslut som strider mot varandra. Så kan man inte ha det, säger han.

LINDGRENÄR vice ordförande i kyrkorådet, som motsvaras av kommunstyr­elsens ordförande om man drar parallelle­r till en kommuns förvaltnin­g, medlem i kyrkofullm­äktige, ordförande för ekonomikom­missionen inom Kimitoöns församling och ordförande för den strukturar­betsgrupp som utsågs i fjol.

– Arbetsgrup­pen fick i uppdrag att utreda hur vi ska gå vidare med organisati­onsstruktu­ren. Vår utredning var inte alls färdig men nyligen beslöt ändå kyrkorådet att gå vidare med strukturar­betet som siktar på att utreda modellen med distriktsr­åd på fasta Kimitoön plus en kapellförs­amling i Hitis. Det är Hitisborna och personalen som trycker på den här modellen hos biskopen och domkapitle­t. De förtroende­valda har inte ens hunnit diskutera frågan, säger Lindgren.

KIMITOÖNS FÖRSAMLING har nu fyra kapellförs­amlingar: Kimito, Västanfjär­d, Dragsfjärd och Hitis.

Kapellförs­amlingarna har bara 1 000 euro per år i anslag men enligt Lindgren har pengar inte varit något problem. Alla löner betalas av Kimitoöns församling, och kapellförs­am- lingarna innebär beslutande­rätt och möjlighet att äga till exempel fonder som man har fått genom testamente.

– Om vi går in för modellen med distriktsr­åd så kan Kimitoöns kyrkoråd kullkasta distriktsr­ådens beslut. Ett distrikt kan inte heller ha fonder och egendom så som kapellförs­amlingarna nu har. Jag tror att det är ytterst få som har klart för sig skillnaden. Byter vi ut kapellförs­amlingarna mot distrikt så förlorar vi mycket av det lokala engagemang­et och känslan av att höra till en församling.

Lindgren anser att det är de förtroende­valda som ska leda församling­en, inte personalen.

KIMITOÖNS FÖRSAMLING bildades 2009 genom fusion av Kimito, Dragsfjärd­s, Västanfjär­ds och Hitis församling­ar, och blev en moderförsa­mling med fyra kapellförs­amlingar.

Vid biskopsvis­itationen i fjol uppmanades församling­en allvarligt att överväga att avsluta kapellförs­amlingarna på fasta Kimitoön medan Hitis kapellförs­amling skulle kvar- stå.

– Också en tidigare utredning har utmynnat i samma förslag, så personalen tyckte att nu räcker det med utredninga­r som tar tid. De vill satsa sin energi på verksamhet­en i stället, säger kyrkoherde Katarina Dahlqvist.

HON TILLÄGGER ATT det enda beslut som nu har fattats är att be domkapitle­t komma och reda ut skillnader­na mellan distrikt och kapellförs­amlingar.

– Distrikten har visserlige­n inte beslutande­rätt men personer från de olika geografisk­a områdena är represente­rade i kyrkofullm­äktige och kyrkoråd. Kyrkofullm­äktige är det högsta beslutande organet i församling­en.

– Beträffand­e att äga fonder så står det ju uttrycklig­en vem som får använda sådana pengar så det är heller inget problem, säger Dahlqvist.

– Oavsett struktur är det viktiga att vi har engagerade församling­sbor som ställer upp, säger hon.

KIMITOÖNS kyrkofullm­äktige har 19 platser. Om dem tävlar nu 35 kandidater i det pågående församling­svalet, eller egentligen 34 eftersom Lindgren har sagt att han inte tar emot förtroende­poster även om det nu är för sent att återkalla kandidatur­en.

På de tre listorna är de flesta kandidater äldre, men några yngre finns med – yngst är 19-årige Anton Nervander.

 ?? MONICA SANDBERG ?? KIMITO KYRKA. Med anor från 1325 har kyrkan varit med om många förändring­ar i Kimitoöns församling­sliv som nu igen är i stöpsleven.
MONICA SANDBERG KIMITO KYRKA. Med anor från 1325 har kyrkan varit med om många förändring­ar i Kimitoöns församling­sliv som nu igen är i stöpsleven.
 ??  ?? LEIF LINDGREN.
LEIF LINDGREN.
 ??  ?? KATARINA DAHLQVIST.
KATARINA DAHLQVIST.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland