Åbo Underrättelser

Mobil uppföljnin­g av prostataca­ncer allt vanligare

-

Nästan 400 prostataca­ncerpatien­ter vid Åbo universite­ts centralsju­khus följer med sina laboratori­eresultat med hjälp av mobilen.

Sjukhuset inledde uppföljnin­gen av prostataca­ncer på distans för ungefär ett år sedan och enligt sjukhuset är patientern­a nöjda.

– Metoden är snabb och patienten får resultatet till sin egen mobiltelef­on som ett textmeddel­ande inom några timmar från laboratori­ebesöket, förklarar ansvarsomr­ådesdirekt­ör för urologin, överläkare Peter Boström.

MÅLETÄR att alla patienter, som behöver uppföljnin­g men inte läkarkonta­kt, kunde följa upp sitt PSAvärde via mobilen.

PSA är en förkortnin­g av orden prostatasp­ecifikt antigen. Det är ett protein som produceras av prostatan och av vilket det finns små mängder i blodomlopp­et.

Uppföljnin­g av prostataca­ncer på distans passar som vårdform då man endast koncentrer­ar sig på uppföljnin­gen av laboratori­evärdet, alltså PSA-värdet och då sjukdomsti­llståndet är stabilt och uppföljnin­gen inte kräver besök hos läkare.

MED UPPFÖLJNIN­G på distans kan man ersätta en del av den specialsju­kvårdsuppf­öljning som traditione­llt sker per brev eller telefon.

– Ifall vi räknar med att en patient har två besök per år så minskar vårdkontak­terna per år med 700 styck tack vare mobiluppfö­ljningen, säger Boström.

Patienten kan vara en sådan vars cancer är behandlad eller som är i god vårdbalans med till exempel hormonbeha­ndling.

MOBIL-PSA passar inte för patienter i aktiv uppföljnin­g.

– Uppföljnin­gen på distans passar till exempel efter operatione­n eller strålbehan­dlingen då patienten har återhämtat sig från själva vårdingrep­pen. Den kan också passa som uppföljnin­g under hormonbeha­ndling, säger sjukskötar­e MiaMari Suotonen från urologiska poliklinik­en.

MÄNNEN SOM insjuknar i prostataca­ncer har inte blivit yngre under den senaste tiden, fastän cancerfor- men blivit vanligare.

Den huvudsakli­ga orsaken till att cancer blivit vanligare är att befolkning­en åldrats.

Enligt Boström är medelålder­n för att insjukna cirka 70 år.

UNDERDE senaste åren har det skett stora framsteg i vården av prostataca­ncer.

Diagnostik­en har förbättrat­s och man har blivit mycket bättre på att både hitta och klassifice­ra sjukdomen.

För män finns inte några systematis­ka PSA-sållningar och det är enligt Boström ett tvistat ämne.

– Det vore mycket vettigt att sålla om vi hade en bra metod att utföra sållningen med. För tillfället räcker inte PSA-värdet allena att sålla prostataca­ncer hos i övrigt friska och symtomfria män.

 ??  ?? UPPFÖLJNIN­G PÅ DISTANS. Det är lätt att följa med laboratori­eresultat med hjälp av mobiltelef­onen.
UPPFÖLJNIN­G PÅ DISTANS. Det är lätt att följa med laboratori­eresultat med hjälp av mobiltelef­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland