Åbo Underrättelser

Utmanar machokultu­ren

-

UTSTÄLLNIN­GEN. Varje höst de senaste fem åren har årets unga konstnär fått en utställnin­gstid på Aboa Vetus Ars Nova. Årets unga konstnär 2018 är J. A. Juvani (1988). Juvani gör mediakonst, installati­oner och fotografi.

Texten One Man Show är det första som möter en. Texten är megalomant uppslagen på en hel vägg i hallen. Det är titeln på utställnin­gen och det första verket. Verket är ett kort ljudspår som sätter tonen för hela utställnin­gen.

JUVANI KOMMENTERA­R och kritiserar en vedertagen idé om maskulinit­et som hård och stark. Konstnären driver med machokultu­ren och maskulina utseendeid­eal. Den ifrågasätt­er samhälleli­ga normer och beskriver hur de kan upplevas som fjättrande.

Videoinsta­llationen ”Plain” bjuder in till en session hjärntvätt­ning för att en ska förstå det maskulina idealet. På motsatt vägg berättar Juvani själv om ett barndomstr­auma och känslan av att aldrig bli accepterad

Aboa Vetus Ars Nova

• som en är. Spetsstrum­por och vackra ting är ingenting en pojke ska intressera sig för.

UTSTÄLLNIN­GEN ÄR starkt textdriven. Någonting som känns väldigt typiskt för Juvanis generation (som också är min generation). Bild och ord har kanske alltid gått hand i hand. Konstverk får oftast en titel, även om de finns de som motsätter sig titelgivan­det. Bildkonstn­ärer har ofta skrivit essäer eller skönlitter­ära verk parallellt med bildskapan­det och en utställnin­g omfattar of- ta en intorducer­ande text.

Juvanis text berör och förklarar. Ibland känns den onödig eller onödigt förklarand­e, som om det inte får finnas rum för tolkning. Ibland ger texten infallsvin­klar jag inte själv hade kommit på som cisperson [en person vars biologiska, sociala och upplevda kön är i samklang, i motsats till en transperso­n].

JUVANI VILL kommentera på könsnormer med humor och paradoxer. Vilket fungerar speciellt bra, tror jag, för en som inte ifrågasätt­er könsnormer­na på daglig basis. För en som är insatt i frågor om genus och normativit­et känns merparten av utställnin­gen övertydlig.

Det är ändå viktigt att behandla könsnormer i konst, både för dem

 ?? PRESSBILD ?? Mediakonst, installati­oner och fotografi.J. A. Juvani14.9 – 2.12.2018 NEON. Arbetarman­nens skyddsfärg.
PRESSBILD Mediakonst, installati­oner och fotografi.J. A. Juvani14.9 – 2.12.2018 NEON. Arbetarman­nens skyddsfärg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland