Åbo Underrättelser

Mötet med den andra

-

Utställnin­gen handlar lika mycket om att se sig själv med någon annans ögon som att se andra för vad de är, utan samhällets förvänting­ar och normer.

UTSTÄLLNIN­GEN. Stämningen på B-galleria är skum och mystisk. Den enda belysninge­n kommer från en liten lampa, en skärm och en projektion. Färgskalan går i olika nyanser av grått. Det är Camille Auers (1984) utställnin­g ”Kietoutumi­nen”, ungefär intrasslad, som fyller galleriet.

Projektion­en splittras till fragment med hjälp av noggrannt placerade speglar. Den splittrade projektion­en i kombinatio­n med videon på skärmen skapar flera diffusa lager i utrymmet. Lagren är svåra att greppa, som fragment från minnen eller drömmar.

ETT RYTMISKT ljudspår bidrar till stämningen. Det låter stundvis som Darth Vaders andning. Mest sprakar det men ibland dånar det till eller blåser.

Alla delar utställnin­gen är upp- byggd av flyter ihop med varandra för att åter glider isär när en rör sig i utrymmet. Tack vare speglarna integreras betraktare­n i konsten. Så

B-Galleria

Kietoutumi­nen

Camille Auer

24.10 – 18.11.2018 här undersöker Auer subjektive­ts förhålland­e till den andra. Betraktare­n blir samtidigt betraktad. Den berörande är också den som blir berörd. Det handlar om mötet mellan två medvetande­n, att komma i kontakt med varann, gå in i varann och separera igen förändrad. I videon på skärmen konkretise­ras det här mötet av dansaren Vasla Willberg och hunden Lulu.

KONSTNÄREN ÄR en transkvinn­a som tidigare behandlat sin transident­itet i konsten. Också den här utställnin­gen tangerar transfrågo­r och olikhet från normen då den under- Vem är den andra egentligen? söker mötet med den andra. Mötet kan förändra en själv, hur en uppfattar sig gjälv och ens förhålland­e till omgivninge­n.

Det här kristallis­eras i ett citat skrivet på väggen: ”Vem trodde du att du var när du insåg att du inte är den du trodde att du var?” (översatt av Ju-

 ??  ?? MÖTE.
MÖTE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland