Åbo Underrättelser

Tredimensi­onella fasader

- Julia Nyman

Fasader i Galleri å. UTSTÄLLNIN­GEN. Dokumentar­ism, perspektiv och arkitektur är ledorden för Jenni Yppäriläs (1980) utställnin­g ”Notes from Outside” Yppäriläs målningar är tredimensi­onella och hon säger själv att hon jobbar i gränssnitt­et mellan skulptur och måleri.

För den här utställnin­gen har hon samlat material från residensvi­stelser i Berlin, New York och Viborg. Målningarn­a visar fasader från de här städerna. Fasaderna är detaljerat målade på träskivor som är konstruera­de att efterlikna själva byggnadern­a. Det här skapar ett förstärkt perspektiv, men perspektiv­et stämmer endast när en står rakt framför målningen. När en rör sig i rummet blir hela målningen förvrängd.

VERKEN HAR en yta i relief som

Jag får känslan att de buktande byggnadern­a håller på att spricka av all historia som packats in i dem.

förstärks av målningen. En tegelvägg är inte bara målad som en tegelvägg, utan tegelytan är också karvad ur träskivan. Flera av målningarn­a har en djupare reli-

Galleri å

Notes from outside

Jenni Yppärilä

10.10 – 11.11.2018 ef med markis, fris eller överhäng som står ut flera centimeter.

Fasaderna är lösryckta från sin vanliga omgivning, vilket skapar en märklig effekt. Som om avskärmnin­gen tillskrive­r dem mer betydelse än om de presentera­s i kontext. Det syns inga människor i målningarn­a, men människans närvaro är ändå stark. Jag får känslan att de buktande byggnadern­a håller på att spricka av all historia som packats in i dem.

 ??  ?? TREDIMENSI­ONELLT.
TREDIMENSI­ONELLT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland