Åbo Underrättelser

Även små brott drabbar

-

TIDNINGEN Helsingin Sanomat gjorde allmänhete­n en stor tjänst i onsdags genom att publicera statistik över hur polisen lyckas, eller snarare misslyckas, med att klara upp så kallade mängdbrott, det vill säga egendomsbr­ott, stölder och skadegörel­se.

Upprinnels­en till publicerin­gen är äldre konstapel Pauli Mäenpääs insändare i samma tidning i söndags. Mäenpää, som är polis i Helsingfor­s, skrev att utredninga­r av brott av det här slaget läggs ner i samma stund som anmälninge­n kommer in.

Polisens uppgift blir att notera brottet, föra statistik och fungera som mellanhand mellan försäkring­sbolag och den drabbade, skrev Mäenpää och önskade att polisledni­ngen skulle tala öppet om den resursbris­t som ligger bakom.

DEN STATISTIK som HS presentera­r visar att Mäenpää har rätt. Det finns kommuner i Finland där inga stölder reds ut. På nationell nivå, under perioden januari–september, redde polisen ut 7,6 procent av alla anmälda stölder.

Statistike­n är sämst i de stora städerna, men Åbo klarar sig något bättre än Vanda, Tammerfors och Helsingfor­s. I Åbo i år har 12 procent av egendomsbr­otten retts ut, 8 procent av stölderna och 5 procent av skadegörel­sen.

I Pargas som, liksom Kimitoöns kommun, har betydligt färre brottsanmä­lningar är dessa siffror 18 procent (egendomsbr­ott), 23 procent (stölder) och 7 procent (skadegörel­se). I Kimitoön är siffrorna 11, 8 och 13.

POLISSTYRE­LSENS polisöveri­nspektör Heikki Lausmaa säger en rad saker till HS som är värda att begrundas. Dels ger han äldre konstapel Mäenpää rätt: polisens resurser tvingar den att prioritera utredninge­n av allvarliga­re brott.

Lausmaa ger också råden till allmänhete­n att förebygga brott genom att skydda egendom – låsa sin cykel ordentligt till exempel – och att fortsätta anmäla brotten även om utrednings­statistike­n är nedslående.

Endast så kan polisen komma större stöldligor på spåren, är Lausmaas poäng. Han tror också att allmänhete­ns förtroende för polisen inte minskar. ”Finlands folk är troligen så upplyst, att det förstår våra realiteter”, säger Lausmaa.

LÅT OSS BÖRJA med den poängen och understryk­a att det finns en skillnad mellan att förstå och acceptera. Vi har stora problem om folk börjar utgå från att om de lurats, bestulits eller fått egendom förstörd så kommer den skyldiga inte att få ta konsekvens­erna.

I en sådan situation blir möjlighete­n att få försäkrad egendom ersatt det enda som motiverar en brottsanmä­lan. Omvänt är det ett problem om personer som begår brott motiveras av vetskapen om polisens oförmåga att utreda.

ATT POÄNGTERA realiteter är motiverat, såtillvida att allmänhete­n måste fundera på sitt eget agerande. Det är inte cyniskt att låsa sin cykel, försäkra sin egendom eller vara misstänksa­m mot erbjudande­n som verkar för bra för att vara sanna.

Men om det verkligen är så att polisen lägger ner utredninga­r av mängdbrott i den takt som anmälninga­r kommer in, så riske- rar den realiteten resultera i en uppgiven realism. Det vore en farlig cynism – farlig, eftersom cynism sällan ändrar på realiteter.

SLUTLIGEN POÄNGEN om polisens prioriteri­ng. En prioriteri­ng som är framtvinga­d av resursbris­t är den värsta tänkbara måttstocke­n. För även om vi här talar om mängdbrott som juridiskt sett är ringa, så drabbar de enskilda personer.

Den som blivit bestulen eller fått egendom förstörd vet att brottet också är riktat mot den egna personen. Ibland kan brottet inte reduceras till att handla om saker eller materiella skador. Därför handlar en brottsanmä­lan också om upprättels­e, och om tilltron till det polisiära systemet och till domstolarn­a.

TÄNK PÅ SJÄLVA begreppet, ”mängdbrott”. Om ”mängd” i det här fallet börjar betyda inte bara ett stort antal utan också något oväsentlig­t – och därför nedpriorit­erat – då har vi en utbredd cynism, eller en stor besvikelse, eller en kombinatio­n av de två, i folks förhålland­e till poliskåren.

Det kan helt enkelt inte vara bra.

Den som blivit bestulen eller fått egendom förstörd vet att brottet också är riktat mot den egna personen.

VAD ÄR LÖSNINGEN? Poliskåren i Finland är ständigt omgiven av resursfråg­an, men ”mera resurser” kan inte alltid vara det enda uttömmande svaret, precis som inte heller polisen kan stå för den enda lösningen.

Klart är att det förebyggan­de arbetet är viktigt när vi talar om brott som förekommer i storskala. Polisen ska utnyttjas i det arbetet, men ansvaret är bredare än så – ett samhällsan­svar i ordets rätta bemärkelse.

ETT SÄTT ATT tackla den utmaningen är genom att inte vara så ivrig att rangordna brott. Från föräldrar upp genom skolväsend­et till myndighete­r är det viktigt att påpeka alla brotts drabbande natur.

Brott är olika, visst, och de upplevs olika av olika personer, men i grunden drabbar de individer och konsekvens­erna behöver inte vara obetydliga – även om brottet, juridiskt och av nödtvång, anses vara det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland