Åbo Underrättelser

Kanske det blev för mycket

- LI ANDERSSON Riksdagsle­damot, VF

Den ekonomiska politik som förts har inte varit något som ett svårt ekonomiskt läge tvingat fram.

Finlands statsminis­ter sedan tre och ett halvt år tillbaka, Juha Sipilä, funderar nyligen i en personinte­rvju i Helsingin Sanomat om regeringen trots allt skurit ner för mycket. Han menar att om regeringen vetat att den ekonomiska tillväxten vid regeringsp­eriodens slut skulle nå tre procent, då hade det varit möjligt att skära ner mindre i de offentliga utgifterna.

Det ska vara möjligt att erkänna fel även inom politiken, men å andra sidan är det även lätt att vara efterklok när det snart är ett riksdagsva­l på väg. I Juha Sipiläs måste hela uttalandet närmast tolkas som en förberedel­se inför valkampanj­en. Den regering som Sipilä leder har nämligen i höst gett ett budgetförs­lag, där man trots att både sysselsätt­ningen och den ekonomiska tillväxten ökat fortsätter med de nedskärnin­gar som drabbar såväl låginkomst­tagarna som utbildning­en. TROTS ATT man nu vet att det ekonomiska läget förbättrat­s, för Sipilä själv en politik som ändå inte för med sig någon förändring för de utsatta. Indexen för såväl högskolorn­a, kultur- och utbildning­sanslagen som socialskyd­det är fortfarand­e frusna nästa år. Sammanlagt har regeringen sparat cirka 300 miljoner på socialskyd­dsindexen under hela regeringsp­erio- den. Jämför det med de 30 miljoner man nu “satsar” på de lägsta dagpenning­arna och garantipen­sionerna.

Det andra problemet med Sipiläs uttalande är att han genom det vill ge sken av att regeringen fört en tight politik i en tight sits. Det stämmer inte. Sipiläs regering har balanserat den offentliga ekonomin till en mindre summa än den föregående rergnbågsr­egeringen. Det beror på att man trots nedskärnin­gar på fyra miljarder ändå har använt cirka 2 miljarder på skattelätt­nader som mest gynnat höginkomst­tagare. Man har med andra ord haft ekonomiskt sväng- rum, men har valt att använda det på att lätta på skatterna för stora arv samt inkomstbes­kattningen för löntagare och personföre­tagare som tjänar väl. Samtidigt har man frusit indexen och skurit ner i till exempel barnbidrag­en, folkpensio­nerna och arbetsmark­nadsunders­tödet.

DET ÄR många forskare som förutspår att vi kommer att se en stark höger-vänster-konstellat­ion i riksdagsva­let i vår. Med tanke på den politik som förts under denna valperiod är det inte alls konstigt. Den ekonomiska politik som förts har inte varit något som ett svårt ekonomiskt läge tvingat fram, utan handlar om regeringen­s medvetna val och värderinga­r.

Om vi vill minska polariseri­ngen i samhället och råda bot på den ökade ojämlikhet­en, då måste vi även fatta konkreta politiska beslut som gynnar de som klarar sig sämst. Många låginkomst­tagare är med all orsak både besvikna och frustrerad­e över att det alltid är de hårdast utsatta som får ta smällen då högerreger­ingarna ska spara, medan de som redan klarar sig får mer.

JAG BAD en gång i en riksdagsde­batt en samlingspa­rtist konkretise­ra på vilket sätt till exempel en manlig höginkomst­tagare lidit av den politik som förts under denna valperiod, då man påstod att alla får ta smällar när det är ekonomiskt svåra tider.

Tystnaden jag fick till svar sa verkligen mer än tusen ord. ● Lokala riksdagsle­damöter och politiker som skriver kolumner i ÅU med jämna mellanrum är Stefan Wallin (SFP), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Li Andersson (VF), Saara Ilvessalo (Gröna) och Saara-Sofia Sirén (Saml).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland