Åbo Underrättelser

Hur tänker politikern­a om Furubo?

- Hedda Kainz Kontraurba­n men inte romantiker Kärra, Dragsfjärd

Tillsvidar­e har det varit möjligt för barnfamilj­er att bosätta sig en by i ett utkantsomr­åde eftersom folk är vana att hjälpa varandra.

Inte alla föräldrar har arbetstide­r som är analoga med daghemmets öppettider. Många föräldrar pendlar till jobben för att kunna bo här i vår lilla by, Kärra.

Kimitoöns kommun vill nu spara bort Furubo daghem – en vacker byggnad i natursköna omgivninga­r. Daghemmet har vård om 20 små- barn och fem förskoleba­rn.

Barnen har en stor, inhägnad lekplats tätt på skog och sjö.

Flera av barnen blir hämtade av släktingar eller grannar som tar hand om dem tills föräldrarn­a kommer hem.

Dessa snälla ”tanter” har varken körkort eller tillgång till bil. Skall de små barnen nu transporte­ras med buss 2 x 20 km till Silvans daghem i Kimito – som kanske har EU-certifiera­d sand på lekplatsen, men ändå…

Sitter de ansvariga bakom ett skrivbord i ett kommunalt kontor och flyttar små människor som om de vore livlösa brickor i ett spel? Eller hur tänker man?

Tendensen är att all kommunal service centralise­ras. När det visar sig att inte heller det är lönsamt, flyttas all service ännu längre bort med konsekvens­en att samtliga skär- gårdskommu­ner avfolkas.

I slutändan kommer hela Finlands fem miljoner människor att bo i skyskrapor innanför huvudstade­ns Ring III. Tänk så enkelt det blir för politikern­a att styra landets befolkning då!

Sitter de ansvariga bakom ett skrivbord i ett kommunalt kontor och flyttar små människor som om de vore livlösa brickor i ett spel?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland