Åbo Underrättelser

Mera morot istället för käppar

- Åsa Gustafsson SFP i S:t Karins Riksdagsva­lskandidat

Artikeln i ÅU 7.11 om hur en 62-åring känner sig värdelös skär i mitt hjärta.

Regeringen­s nuvarande aktivering­smodell är ett bevis på att man vill tackla arbetslösh­eten med käppar istället för morot. I dagens samhälle har vi många korttidsar­beten och det behövs inhoppare. Vårt arbetslösh­etssystem är som om det skulle vara från 70-talet med tunga administra­tiva måsten som inte stöder dessa korttidsar­beten.

Det skall alltid löna sig att ta emot ett arbete och inte orsaka onödiga anmälninga­r till de olika instansern­a.

Samma dag som jag läste artikeln lanserade SFP sin skuggbudge­t. SFP påpekar att det finns ett stort problem på arbetsmark­naden då utbud och efterfråga­n på arbetskraf­t inte möts. Genom att låta privata arbetsförm­edlingar stödja de offentliga TEbyråerna förbättrar vi matchninge­n mellan lediga arbetsplat­ser och arbetssöka­nde.

De regionala försöken med privata arbetsförm­edlingar i Nyland och Birkaland har gett bra resultat var- för vi måste förnya det tunga TE-byråsystem­et.

Det är fråga om människors välmående och deras framtid. Varje människa skall kunna känna sig värdefull och ha en bättre framtid.

Om vi bara vill så går det att bygga upp ett system, som gynnar både arbetstaga­re och arbetsgiva­re. Alla vikarier och inhoppare är värdefulla och behövs ute på arbetsmark­naden, utan dem klarar vi oss inte.

Det skall alltid löna sig att ta emot ett arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland