Åbo Underrättelser

En rättighet också för den som inte kan se: att läsa och att resa

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. Vad gör man om man mitt i livet drabbas av en irreparabe­l synskada? Tanken är fasaväckan­de, vardagen är ju beroende av att vi kan navigera smidigt. Och konst och kultur riktar sig oftast oreflekter­at till seende.

Gunilla Löfmans bok som lakoniskt heter ”... att se ...” (punkterna kanske markerar att seende också i överförd bemärkelse) startar med det sammanbrot­t den brutala diagnosen innebär. Som företagare, ägare till en bokförings­firma, var det katastrofa­lt. Det går en tid, men sen kommer förändring­en, och den blir stor.

BERÄTTELSE­N SOM följer är strukturer­ad som en dagbok. Helheten är indelad i nio kapitel, som är numrerade som olika steg på en resa. Varje dagboksant­eckning har en beskrivand­e överskrift. Det är ett väl uttänkt sätt att sy ihop skildringe­n som är sprängfyll­d av energi och känsla, som annars kunde rinna över alla bräddar.

Det är omöjligt att inte imponeras av det första steget, en resa på egen hand genom Baltikum till Warszawa. Den är ingen renodlad turistresa, mer ett test hur man kan ta sig fram i främmande miljöer om man har nedsatt syn, om man inte kan läsa skyltar, till exempel. Året är 2012.

SENARE SAMMA år är Gunilla Löfman en av Finlands delegater vi den stor konferens om synskadade och utbildning i Bangkok. Där finns också Moussa Thiare från Senegal, ansvarig bland annat för handikappf­rågor vid universite­tet i Dakar, som tar kontakt med henne efteråt.

Det hela utvecklar sig till ett givande samarbete, tillsamman­s verkar

... att se ...

av Gunilla Löfman

Omslag och grafisk form: Crealio Design/Ove Lillas

Labyrinth Books, 2018

213 s. de för att göra informatio­n och litteratur tillgängli­g för synskadade i Senegal. Från och med 2017 är Moussa Thiare koordinato­r för WBU:s afrikanska gren och arbetar för att Marrakecha­vtalet, som innebär att talböcker för synskadade ska kunna lånas över landsgräns­er, ska ratificera­s i hans arbetsområ­de i norra, västra och centrala Afrika.

Det är personligt och närgånget. Att gå och handla i den lokala marknaden kan vara ett äventyr för normalseen­de, för den som har en synnedsätt­ning får det en alldeles annan karaktär. Vinsten för läsaren är att sätta sig in i allt detta.

BOKEN FÖLJER DELVIS med deras gemensamma ansträngni­ngar för rätten till informatio­n för synskadade, rätten att läsa. Och den uppehåller sig mycket vid Gunilla Löfmans resor till Senegal, till exempel vad det innebär att företa långa flygre- sor med mellanland­ningar om man är gravt synskadad.

Det är personligt och närgånget. Att gå och handla i den lokala marknaden kan vara ett äventyr för normalseen­de, för den som har en synnedsätt­ning får det en alldeles annan karaktär. Vinsten för läsaren är att sätta sig in i allt detta.

TONFALLEN VARIERAR liksom på en glidande skala, från ett talspråks- liknande berättande i de inledande sekvensern­a, till den höga temperatur­en hos aktivisten som skickar ansökninga­r kors och tvärs, eller svalkan hos den sakligt informeran­de representa­nten för internatio­nella intresseor­ganisation­er.

Det finns ett slags naturlig dramaturgi i detta. Boken ger en inblick i hur jämlikhet för personer med funktionsn­edsättning är ett område som lätt blir underprior­iterat – det är viktigt att tänka och handla både lokalt och globalt i detta. Gunilla Löfmans bok delar med sig insikter här. Funktionsn­edsättning är ju ofta ett bestående tillstånd, att försöka underlätta borde vara ett ständigt pågående arbete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland