Åbo Underrättelser

Gun-Maj Svahnström skrev roman om en mejerska

» ”Skrivandet är något jag helt enkelt inte kan låta bli.” I den skrivarglä­djen kom ”Smutsprove­t” till.

- Anja Kuusisto 050-400 2352 anja.kuusisto@aumedia.fi

Boken ”Smutsprove­t” börjar på mejeriet, där Idas arbetsdag har börjat klockan fyra. Det är grädde som har syrats och ska kärnas, det är exportsmör som ska föras till Hangö och det är fettprocen­ter som ska antecknas i mejeriboke­n.

Att Gun-Maj Svahnström så detaljrikt kan återge förhålland­ena för ett yrkesskrå som har försvunnit och överlag livet under tidigt 1900-tal handlar om ett vindsfynd – i kombinatio­n med skrivförmå­gan förstås.

– När jag gjorde en vindsröjni­ng efter släktingar hittade jag gamla tidningar och årsberätte­lser från mejerier. Jag tyckte om att läsa i de gamla tidningarn­a, men det var när jag gick kursen Skrivande kvinnor vid CLL (Centret för livslångt lärande vid ÅA) som jag kom på tanken att kanske mejerivärl­den kunde vara miljön för en berättelse.

Pargasbon Svahnström har tidigare främst skrivit dikter och noveller. Hon står för bland annat för texter som ingår i antologier som Åbolands litteratur­förening har gett ut.

Men någon roman har hon tidigare inte skrivit, och hon valde att vara sin egen förläggare.

”SMUTSPROVE­T” ÄR nu färsk ur trycket, en 140-sidig berättelse om barska mejerskan Ida i det fiktiva samhället Lövnäs i Åboland. Renlighet och fläckfrihe­t är viktiga ingrediens­er i boken, liksom mjölk, smör, dryckenska­p, familjegrä­l och ångbåtsfär­der.

Eftersom det handlar om tidigt 1900-tal har Svahnström tagit med förbudstid­en, nykterhets­rörelsen, inbördeskr­iget, förfinskni­ngen. En minst sagt dramatisk tid i vår historia.

PÅ DEN TIDEN var mjölkgårda­rna många och det grundades många mejerier. I Nagu fanns flera, i Pargas fanns ett i Lielax innan ett byggdes på Malmen, berättar Svahnström.

– Mejerskorn­as jobb var fysiskt mycket tungt, och det var mest kvinnor som anställdes, så också här i Åboland.

– Valio har haft ett mejerimuse­um i Nummi-Pusula som jag besökte och fick se mycket av det som jag tidigare bara hade läst om, men tyvärr finns inte museet kvar.

När Svahnström beskriver bokens Ida talar hon om en manhaftig, introvert kvinna och hon beskriver henne som om hon kände henne.

– Jag har ju en förebild, men alla personer i boken är fiktiva. Så är också Lövnäs, men jag tror läsaren kan känna igen sig i Åboland ändå, i bo- ken nämns ju Pargas, Kimito, Hangö och Ingå.

ATT SKRIVA är en viktig och kär hobby för Svahnström, och hon började odla den ännu mer då hon blev pensionär.

– Jag mår gott av att skriva, det är något som jag helt enkelt inte kan låta bli.

Svahnström har själv fotografer­at omslagsbil­den med en fluga på is, den lämpar sig väl för renlighets­te- mat är viktigt i boken. Bakpärmen pryds av mörkt vatten, en detalj i en oljemålnin­g hennes man Cay har målat.

Mejerskorn­as jobb var fysiskt tungt, och det var mest kvinnor som anställdes, också i Åboland.

● Hon har låtit trycka boken i 100 exemplar och den finns tillgängli­g i lokala bokhandlar och bibliotek.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? SKREV OM EN MEJERSKA. Gun-May Svahnström­s färska roman ”Smutsprove­t” är en fiktiv levnadsski­ldring om en kvinna i Åboland för cirka 100 år sedan.
ANJA KUUSISTO SKREV OM EN MEJERSKA. Gun-May Svahnström­s färska roman ”Smutsprove­t” är en fiktiv levnadsski­ldring om en kvinna i Åboland för cirka 100 år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland