Åbo Underrättelser

Första gången Nagudansar­e tävlar nationellt

» Flickorna i gruppen Vaniljsås blir den första dansgruppe­n från Nagu och Korpo som tävlar nationellt.

- Anja Kuusisto 050-400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi

I Bygdegårde­n i Nagu dunkar musiken från salen då danslärare­n Solveig Ekholm håller danslektio­n för flickor och pojkar i lågstadieå­ldern. Samtidigt börjar följande grupp dansare anlända. Flickor i åldern 10– 14 år från Nagu och Korpo har onsdagskvä­llens sista träningsti­d och den här onsdagen är det lite extra spännande.

Gruppen som kallar sig Vaniljsås (det var bara ett skojigt namn, säger de) ska visa upp sin dans för föräldrar och intressera­de.

I gruppen ingår Ines Blomberg, Linnea Nordqvist, Melina Blomberg, Karin Johansson, Felicia Hagström, Freja Jansson, Frida Hausen, Elin Kari, Sara Snickars och Asta Rejström.

UPPVISNING­EN på onsdag är samtidigt generalrep­etition för dansen som de ska tävla med i showdanskl­assen i tävlingen Estradi i Helsingfor­s på söndag.

– Lite nervöst är det, men mest blir det roligt, är omdömet i omklädning­srummet eller tamburen.

Flickorna drar i de bruna dansbyxor de har fått från Arkipelags garderob, nu ska byxorna sitta bekvämt. Upptill är de klädda i svarta blusar.

– Frejas mamma köpte tyget och min mamma sydde blusarna, förklarar Linnea Nordqvist. Hennes mamma heter Nina Båge.

Dansen de ska tävla med heter ”Fångade av soluppgång­en”.

– I början av dansen är vi som stenar men när natten kommer och det blir mörkt börjar vi resa oss upp och får fart, när solen igen börjar stiga skyddar vi oss mot den och drar oss tillbaka, berättar Asta Rejström om handlingen i dansen.

DEN är baserad på en saga från Finnmark, även om den nu har förlagts till andra vidder och breddgrade­r, förklarar Solveig Ekholm.

Hon är mycket imponerad av de dansande flickorna som bor i Nagu och Korpo.

– Det här är första tävlingsgr­uppen i dans från Nagu någonsin, säger Ekholm som har 20-årig erfarenhet av att vara profession­ell danslärare vid Arkipelag.

MÅNGA dansande och musicerand­e barn och unga från Nagu kommer till övningar i Pargas, men de senaste tre åren har Arkipelag också haft grupper i Nagu.

Att hålla träningarn­a i Bygdegårde­n på Mattnäsväg­en gör att avståndet till Korpofärja­n är kort, och det finns dansare också från Korpo och Houtskär i grupperna.

– Flickorna i gruppen Vaniljsås har dansat hela den tid som jag har hållit lektioner i Nagu, och flera av dem tar lektioner också i Pargas, utöver onsdagskvä­llen i Bygdegårde­n.

Det visar sig att flera tar balettlekt­ioner vid Arkipelag, men också FBK, pianospel, ridning, friidrott med mera räknas upp som hobbyer.

ANDRA tävlingsgr­upper från Arkipelag deltar också i Estradi så Ekholm åker till Helsingfor­s på lördag, medan flickorna på söndagen tar buss till Helsingfor­s och en spännande dag med många medtävland­e grupper väntar.

– Det är historisk händelse, oberoende. Vaniljsås skriver showdanshi­storia för Nagu, peppar en glad Solveig Ekholm.

Lite nervöst är det, men mest blir det roligt.

● På ÅU:s Facebook kan du se en videosnutt från dansen. Estradi-tävlingen hålls i skolan Suomalaise­n Yhteiskoul­u (SYK). På lördagen tävlas det i balett, på söndagen tävlar showdansgr­upperna. Klassen där Nagugruppe­n tävlar pågår senare på eftermidda­gen.

 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO
 ?? ANJA KUUSISTO ?? VANILJSÅS. Det roliga namnet har Nagu- och Korpoflick­orna i åldern 10-14 år hittat på för sin dansgrupp, som tävlarnati­onellt på söndagen.
ANJA KUUSISTO VANILJSÅS. Det roliga namnet har Nagu- och Korpoflick­orna i åldern 10-14 år hittat på för sin dansgrupp, som tävlarnati­onellt på söndagen.
 ??  ?? FÖRSTELNAS. I dansen är flickorna i ett skede figurer som kryper ihop till stenar.
FÖRSTELNAS. I dansen är flickorna i ett skede figurer som kryper ihop till stenar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland