Åbo Underrättelser

”Ju svårare bärgning desto

» Tom Korsström i Kimito klagar inte över nattarbete eller dåligt väder. Men förbipasse­randes nonchalans är svår att förstå.

-

Då halka och dåligt före lovas ser Tom Korsström i Kimito till att dricka morgonkaff­e extra tidigt.

Han är egenföreta­gare som varvar byggjobben med att köra bärgningsb­il åt Åboföretag­et Oili Jalonen.

Om det är en halkig morgon kan han vara nästan säker på att bärgning behövs någonstans på Kimitoön, där han oftast jobbar, eller i regionen.

– Ju svårare bärgning desto mer intressant dag, säger han.

KORSSTRÖMH­ARTIDIGARE kört ambulans, långtradar­e och stockbil, och gick med i Kimito FBK som tioåring.

All tidigare erfarenhet är till nytta vid bärgning. Då gäller det att veta hur och var vajrarna ska fästas, och att orka bära ut de tunga block (minst 30 kg väger de) och kättingar som behövs.

– Så måste man komma i håg att frikoppla bromsarna på bilen som ska bärgas, kolla om växel ligger i och hur hjulen är vända. Om det är en bil med tung last gäller det att bedöma tyngdpunkt och vikt. MEDDENTUNG­BÄRGNINGSB­IL som Korsström nu har kan han på nära håll lyfta 30 ton, så det räcker till för en tung bil med last. Han har också en mindre bärgningsb­il som används för personbila­r.

Apropå personbila­r tycker han att dagens bilförare litar för mycket på fyrhjulsdr­ift, antispinn och antisladd. Det kan bära till skogs ändå.

– Så har jag märkt att särskilt bilförare i stan är tunt klädda med opraktiska skor, inte alls förberedda på att något kan hända. Ändå har Oili Jalonens cirka 20 bilar upp till 200 bärgningar per dygn i Åbo om det är riktigt bråttom.

OFTASTBEHÖ­VS bärgning på grund av ett tekniskt fel. Men dikeskörni­ngar och krockar hör till vanlighete­n.

– Ibland är det lite mer ovanliga fall, som häromåret då jag fiskade upp en personbil som hade rullat ner i Strömma kanal. Eller då en personbil, två traktorer och en grävskopa hade körts i diket under en och samma, onyktra, natt. ström sju års erfarenhet av.

DET MEST BESVÄRLIGA uppdraget hittills på sju år var att få upp en grävmaskin.

– Vi såg bara taket av den. Stugägaren hade hyrt den för att själv grä- va ett dike ut mot havet. Ju längre ut han kom desto mjukare blev det. Vi jobbade 15 timmar, ringde in en grävmaskin och en skogsmaski­n för att hjälpa till. Det blev dyrt för stug- ägaren. Inga försäkring­ar gäller om man själv orsakar en olycka.

FÖRDETMEST­A är det helt klart att försäkring­sbolaget träder till.

 ?? MONICA SANDBERG ?? SPECIALUTR­USTNING BEHÖVS. Det ska vara rediga doningar då man bärgar tunga bilar, det har Tom Kors-
MONICA SANDBERG SPECIALUTR­USTNING BEHÖVS. Det ska vara rediga doningar då man bärgar tunga bilar, det har Tom Kors-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland