Åbo Underrättelser

Pargas stad måste få igång byggprojek­tet vid Sunnanberg­s skola

- Niklas Isaksson Ordförande för Sunnanberg Hem och Skola rf

SKOLA. Stadens beslutsfat­tare gjorde åren 2014–2015 kloka beslut om att bevara Sunnanberg­s skola och uppdatera dess utrymmen till att motsvara dagens behov. I och med dessa beslut tog man ställning till att stöda mångfald i stadens tjänster och intresset för inflyttnin­g till periferin.

Mångfald är en faktor som stärker – inte bara naturens ekosystem utan även vårt samhälle. En liten skola erbjuder utöver en trygg start på små elevers skolväg, även en sammanfoga­nde kraft bland områdets invånare.

Investerin­garna på Ålön lönar sig: elevprogno­serna för området är för tillfället de enda i Pargas som har stabil och till och med stigande trend.

Nu har förverklig­andet av de löften som gjorts kring vår livskrafti­ga byskola stagnerat.

Planerna på att riva det äldre skolhuset och bygga ett nytt, utseendemä­ssigt motsvarand­e, modernt skolhus på dess plats var en bra kompromiss bland många olika alternativ av hur Sunnanberg­s skola kan moderniser­as. I början av hösten har Museiverke­t tagit del av en rivningsoc­h bygglovsan­sökan för projektet men har inte, utgående från materialet, kunnat ta ställning till om ett rivningslo­v av det äldre skolhuset i Sunnanberg är befogat.

Nu vill Museiverke­t att Pargas stad låter en expert på restaureri­ng av gamla byggnader göra upp en renovering­splan för den gamla byggnaden före man kan gå vidare med rivnings- och bygglovet. Detta bör nu ske fortast möjligt så att Pargas stad kan fortsätta med planeringe­n och förverklig­andet av projektet.

Sunnanberg Hem och Skola rf är mer än gärna med och fortsatt stöder planerings­arbetet och vårt enda mål är att få ändamålsen­liga utrymmen för våra barn och skolans per- sonal i Sunnanberg inom snar framtid. Vi har stora förhoppnin­gar om att det hittas en lösning som är acceptabel för alla parter.

Det centrala är nu att uppdaterin­gen av Sunnanberg­s skolas utrymmen framskride­r och att stadens tjänstemän jobbar effektivt för att det löfte vi fått av politikern­a håller.

Vi har stora förhoppnin­gar om att det hittas en lösning som är acceptabel för alla parter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland