Åbo Underrättelser

Kollektivt­rafiknämnd ställer sig bakom spårvägar i Åbo

-

TRAFIK. Kollektivt­rafiknämnd­en i Åboregione­n lyckades – i motsats till stadsmiljö­nämnden (ÅU i går) – ena sig bakom den kollektivt­rafikutred­ning som framställe­r spårvägar som ett bättre alternativ än eldrivna ledbussar. Kollektivt­rafiknämnd­en bifogade trots allt en rad brasklappa­r till utredninge­n. Nämnden vill att om staden går in för att återinföra spårvägar så måste en rad andra kriterier uppfyllas.

Spårvägar får inte ta resurser från andra kollektivt­rafiklösni­ngar i regionen, skriver nämnden. Busstrafik­en måste utvecklas.

Kollektivt­rafiklösni­ngarna måste uttrycklig­en tjäna folk på väg till och från arbetsplat­ser. Nämnden vill också att stadsplane­ringen tidigt informerar om planändrin­gar som inverkar på kollektivt­rafiken.

Stadens ansträngda ekonomi gör det nödvändigt att beslutsfat­tarna fattar ett principbes­lut om kollektivt­rafiklösni­ngen, så att dess budget kan säkras, menar nämnden.

Samtidigt får kollektivt­rafiklösni­ngen inte ytterligar­e försvaga Åbos ekonomi. Nämnden vill att beslutsfat­tarna överväger den så kallade alliansmod­ellen, vilket innebär att de involverad­e aktörerna – beställare­n, planeraren, leverantör­en och så vidare – ingår ett avtal för att fördela kostnader, intäkter och risker.

tade förekomste­r som ibland drabbar draghem och skolor.

– Problemet kan dra ut på tiden då somliga inte har råd att köpa de preparat som behövs, anser Kurttila.

Han föreslår att de som har svårt att köpa läkemedel kunde be att få sådana av rådgivning­ar, daghem eller skolhälsov­ården. Barnombuds­mannen har sänt sitt förslag till Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland