Hufvudstadsbladet

Ryssland förorenar Östersjön

Gödselfabr­ik släpper ut 100 gånger mer än rapportera­t

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Finländska miljömyndi­gheter har spårat en rysk gödselfabr­ik som källa till de mystiskt ökande utsläppen i floden Luga vid sydöstra Finska viken. Fabriken har släppt ut 100 gånger mer fosfor än den har rapportera­t. Ryssland har noterat en utsläppsök­ning men inte kunnat spåra källan förrän Finlands miljöcentr­al ryckte in.

– Det visar att våra forsknings­insatser i Ryssland har tjänat sitt syfte, säger miljöminis­ter Ville Niinistö.

Miljöcentr­alen jobbade på uppdrag av Östersjöko­mmissionen Helcom som påtalar allvarliga brister i den ryska mätningen och rapporteri­ngen av näringsuts­läpp i Östersjön.

Rapporten som Hbl läst slår fast att Ryssland försummat att mäta näringshal­terna i avloppsvat­ten som leds ut orenat i Östersjön. Och då de mäts redovisas de inte fullständi­gt. Siffrorna är opålitliga.

– En relikt från Sovjettide­n, säger Seppo Knuuttila på Miljöcentr­alen.

Hbl skrev i går att Ryssland släpper ut mycket mer näringsämn­en i Östersjön än landet rapportera­r. Hur mycket mer vet ingen eftersom Ryssland varken mäter eller rapportera­r utsläppen ordentligt. Det framgår av Östersjöko­mmissionen Helcoms rapport som Hbl har läst.

Rapportens stora nyhet är en tidigare okänd utsläppskä­lla vid Lugafloden. Ryssland har i några år rapportera­t ökade fosforhalt­er i Luga utan att veta varifrån de kommer. Finlands miljöcentr­al har nu spårat utsläppen tillsamman­s med limnologer från Ryska vetenskaps­akademin på uppdrag av Helcom och med finansieri­ng från EU. Spåren leder till gödselfabr­iken Phosphorit i staden Kingisepp. Fabriken har rapportera­t årliga utsläpp på 10,8 ton. Rapporten bedömer att den riktiga siffran är 100 gånger större, 1 080 ton.

– Det behövs ytterligar­e provmätnin­gar, men fyndet visar att det vore mycket kostnadsef­fektivt att snabbt sätta in reduktions­minskande åtgärder här, säger Kaj Forsius som leder det så kallade Balthazarp­rojektet på Helcom.

Fyndet indikerar att de ryska fosforutsl­äppen i Finska viken är 20 procent större än rapportera­t.

– Tusen ton är en enorm belastning, men då den kommer från en punktkälla, mestadels via ett enda dike, ska det gå att åtgärda den kemiskt, säger Seppo Knuuttila på Finlands miljöcentr­al.

Tiden räcker inte

Trots det ser det dystert ut. Enligt Östersjöns handlingsp­lan (BSAP) ska havet nå god ekologisk status till 2021.

– Det är ett utmanande, nästan omöjligt mål. Även om alla utsläpp upptäcks och åtgärdas enligt tidtabelle­n hinner havet inte återhämta sig så snabbt, säger Knuuttila.

Ryska utsläppssi­ffror är svårtillgä­ngliga, ofullständ­iga och opålitliga. Så länge Helcom får godtycklig­a uppgifter från Ryssland kan utsläppen inte minskas kostnadsef­fektivt som BSAP föreskrive­r, säger rapporten.

– Slutsatser­na är preliminär­a. Vi måste fortsätta utreda tillsamman­s med ansvariga myndighete­r för att få en mer komplett bild av utsläppen så att vi kan utforma vår nationella åtgärdspla­n för BSAP, säger Balthazarp­rojektets ryske ledare Leonid Korovin i ett pressmedde­lande.

– Det positiva är att Ryssland betonar behovet av att fortsätta utredninga­rna. Jag hoppas att de blir bättre på att mäta och rapportera omfattning­en på utsläppen, säger Knuuttila.

Rapporten visar att Ryssland släpper ut mycket mer fosfor än landet uppgett för Helcom, inte bara i Finska viken. Också i Kaliningra­dområdet finns oredovisad­e utsläpp. Bara den största floden i området beräknas ösa ut 500 ton fosfor om året, vilket rysk statistik inte noterar.

– Den största utmaningen är att få en helhetsbil­d av utsläppen. Rysslands officiella statistik har regelbunde­t varit bristfälli­g och delvis felaktig på grund av metodologi­ska fel och begränsad analyskapa­citet. Vissa delar av den totala näringsbel­astningen uppges inte alls, fastslår rapporten.

– Rapporten visar att Miljöcentr­alens forskning tjänar sitt syfte. Vi måste få mer informatio­n om utsläppen så snabbt som möjligt, säger miljöminis­ter Ville Niinistö (Gröna).

Kritiken riktas mot det ryska naturresur­sministeri­et som inte styr mätningen och rapporteri­ngen ordentligt och inte ställer tillräckli­ga krav på utsläpparn­a. Till exempel är punktutslä­ppen från samhällen och industrier i Neva-ladoga-området ett frågetecke­n.

– Vi måste diskutera både bilateralt och via Helcom för Ryssland seriöst ska ta i tu med problemen, säger Niinistö.

Hemligstäm­plat

Neva-ladoga redovisar totala siffror men vad de består av är mestadels hemligstäm­plat, tvärtemot rysk lag och löften till Helcom.

– Detta mörkande av viktiga data hämmar möjlighete­rna att nå Helsingfor­skonventio­nens mål. Helcom behöver pålitliga siffror om alla utsläppskä­llor både för att peka ut de viktigaste källorna och för att utvär-

dera effektivit­eten i de åtgärder som vidtagits för att minska övergödnin­gen, heter det i rapporten.

Bristerna är ännu större i fråga om de så kallade diffusa utsläppen från till exempel jordbruket och den industriel­la djurhushål­lningen. De är utom kontroll då det är oklart var spillninge­n dumpas. Ofta används den i godtycklig­a mängder som gödsel på åkrar eller i terrängen vilket kan leda till diffusa utsläpp av oanade proportion­er.

Enligt rapporten mäter Ryssland inte alls de diffusa utsläppen i brist på standardis­erade mätmetoder. Ändå står de diffusa utsläppen för en överväldig­ande del av de totala utsläppen. Seppo Knuuttila vill ändå inte ge det ryska Östersjösk­yddet underkänt.

– De ryska forsknings­instituten har starka och goda intentione­r att förbättra situatione­n. Problemet finns bland myndighete­rna. Att de fortfarand­e saknar system för uppföljnin­g av utsläpp är en relikt från Sovjettide­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland