Hufvudstadsbladet

”Vi borde ha satt örat mot marken och lyssnat”

En förändrad retorik, politiska partier som tappat sin ideologi och journalist­er som borde ha granskat mer. Orsaker till att främlingsf­ientlighet­en blev rumsren debatterad­es i går.

- NIKLAS TALLQVIST Johanna Minkkinen 029 080 1315, johanna.minkkinen@hbl.fi

Debatt om och recension av Marianne Lydéns bok Jag är inte rasist.

Det är ingalunda bara Sannfinlän­darnas frammarsch som får stå till svars för att främlingsf­ientlighet­en har blivit rumsren när Marianne Lydén, författare till pamfletten Jag är inte rasist. Jag vill bara ha främlingsf­ientliga röster och politisk reporter på Hbl debatterar med Alma Medias politiska reporter Toni Viljamaa.

De tre stora partierna, eller rättare sagt de som var de tre stora partierna före riksdagsva­let (SDP, Centern, Samlingspa­rtiet) får vass kritik, liksom också medierna.

– Före riksdagsva­let borde vi ha satt örat mot marken och lyssnat. Nu följde vi bara med Timo Soinis framgång. Vi borde ha ägnat oss mer åt kritisk granskning, sade Lydén när tankesmedj­an Magma och Söderström­s förlag ordande ett lanserings­tillfälle för pamfletten i går.

”Det är intressant hur lätt man kommer undan med att säga ’jag är inte rasist’.”

MARIANNE LYDÉN

Kring självständ­ighetsdage­n år 2008 gjorde Toni Viljamaa en artikel om utlännings­lagen och vad den ska innehålla. Samma höst hade antalet asylsökand­e ökat mycket. I samma veva dök ekonomin.

– Retoriken förändrade­s. Politikern­a var oförmögna att tackla frågan och föreställd­e sig att retoriken var ett uttryck för folks åsikter i allmänhet. Det handlade också om en kris inom partierna, de hade tappat sin egen ideologi och tankevärld, säger Viljamaa.

Val utan debatt

Elisabeth Rehn är en av dem som intervjuas i boken. Som SFP:S presidentk­andidat år 1994 kom hon i närkontakt med Sulo Aittoniemi och främlingsf­ientlighet­en inom Sannfinlän­darnas föregångar­e Landsbygds­partiet. Under gårdagens debatt undrade Rehn vart debatten om främlingsf­ientlighet­en har tagit vägen i presidentv­alskampanj­en. Paneldelta­garna lyfte fram några försök av de andra kandidater­na att sätta åt Timo Soini. Men så väldigt mycket mer har debatten inte synts i kampanjen. Enligt Rehn har det bara handlat om tjafsande och ingen analys.

– Det är intressant hur lätt man kommer undan med att säga ”jag är inte rasist”, säger Lydén.

Nej till Hbl

En av de sannfinlän­dska riksdagsle­damöter som får en hel del uppmärksam­het i boken är Jussi Halla

aho, känd bland annat för sina kontrovers­iella blogginläg­g och sin hårda invandrark­ritik. Halla-aho sitter själv i publiken. Han följer med debatten och bläddrar intensivt i pamfletten. Efter riksdagsva­let har han fått en hel del spaltutrym­me i Hbl, bland annat i samband med rasistiska åsikter inom Sannfinlän­darna. Vad tyckte du om debatten och boken, kan jag få en kommentar för Hufvudstad­sbladet?

– Jag säger ingenting till er längre.

Varför inte? – Ni borde tänka över ert sätt att skriva.

Svensk Presstjäns­t får däremot svar på sina frågor. Till SPT säger Halla-aho att han inte kommer att svara på kritiken mot sin invandring­skritiska linje.

– Jag är van vid sådan kritik, det är bara galenskape­r och svammel, säger Halla-aho, som har skummat igenom boken. Har du tänkt ändra tonen i din kritiserad­e blogg och minska på det invandrark­ritiska inslaget? – Nej, jag skriver om fenomen som oroar människor och de tycker om mitt sätt att skriva, säger Halla-aho till SPT.

”Jag är van vid sådan kritik, det är bara galenskape­r och svammel.”

JUSSI HALLA-AHO

riksdagsle­damot

 ??  ??
 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? UTPEKAD. Jussi Halla-aho (t.h.), som omnämns i Marianne Lydéns bok, vägrar numera ge kommentare­r till Hbl.
NIKLAS TALLQVIST UTPEKAD. Jussi Halla-aho (t.h.), som omnämns i Marianne Lydéns bok, vägrar numera ge kommentare­r till Hbl.
 ??  ?? BESVIKEN. Elisabeth Rehn tycker att presidentv­alsdebatte­n inte berört främlingsf­ientlighet­en tillräckli­gt.
BESVIKEN. Elisabeth Rehn tycker att presidentv­alsdebatte­n inte berört främlingsf­ientlighet­en tillräckli­gt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland