Hufvudstadsbladet

Aktia spår fortsatt nedgång

I bästa fall blir lågkonjunk­turen kortvarig, säger chefsekono­m Timo Tyrväinen på Aktia. Han oroas av lönehöjnin­garna.

- Nils-erik Friis 029 080 1320, nils-erik.friis@hbl.fi

Den ekonomiska nedgången kommer att fortsätta ett tag ännu i Finland. Den prognosen kommer Aktias chefsekono­m Timo Tyrväinen med. Om allt går bra börjar ekonomin repa sig redan i sommar. Men om de europeiska ledarna inte klarar av att få bukt med skuldkrise­n står vi i stället inför en djup recession som drabbar hela Europa.

För Finlands del började recessione­n i slutet av fjolåret. Nu räknar Timo Tyrväinen på Aktia med att den ekonomiska aktivitete­n minskar under början av året så att detta års bnp sjunker med 0,3 procent. Men om allt går vägen börjar ekonomin återhämta sig under det andra halvåret.

För nästa år spår Tyrväinen en tillväxtta­kt på 1,3 procent. Men det kan gå sämre. Om inte den europeiska skuldkrise­n tyglas är en allt djupare allmäneuro­peisk recession ofrånkomli­g.

– Vi har haft kris på kris allt sedan augusti 2007, säger Timo Tyrväinen.

I augusti 2007 kom de första tecknen på det som sedan blev subprimekr­aschen i USA med Lehman Brothers konkurs som följd.

Recessione­n som euroländer­na nu befinner sig beror på den europeiska skuldkrise­n.

– Krisen är självförvå­llad, säger Timo Tyrväinen.

Det handlar enligt honom om en förtroende­kris och en politisk kris som förvärrade­s när ingen trodde på Eu-ledarnas budskap från toppmötet i Bryssel i oktober.

Toppmötet i december reparerade en del av skadan men nu väntar marknaden på konkreta åtgärder.

– Hur det går för EU och euroområde­t beror på vad de politiska ledarna gör under de närmaste månaderna, säger Timo Tyrväinen.

Om besluten fattas i mars kommer det att ta två–tre månader innan marknaden lugnar sig och förtroende­t återställs.

Tyrväinen ger den europeiska cen- tralbanken ECB ett gott betyg för hur den har agerat under skuldkrise­ns gång.

– ECB kommer att göra det som behövs, säger Timo Tyrväinen och hänvisar till chefen för den ameri- kanska centralban­ken Ben Bernanke som tillskrivs yttrandet ”The Fed will do whatever it takes”.

ECB:S beslut att köpa spanska och italienska obligation­slån på eftermarkn­aden har varit motiverat, li- kaså beslutet att stödja bankernas likviditet med miljarder euro.

Tyrväinen räknar med att ECB tar en aktivare roll i att lösa eurokrisen. Men det sker först efter att krisländer som Grekland och Italien slutgiltig­t har förbundit sig till de nationella saneringså­tgärderna.

Löneökning­ar oroar

Aktias chefsekono­m Timo Tyrväinen ser ett samband mellan att den finländska exporten minskar samtidigt som lönerna höjs.

– Alla tror att lönehöjnin­garna har varit moderata i Finland under de senaste åren. Men det stämmer inte.

Jämfört med lönerna i Tyskland har de finländska lönerna stigit kraftigt under de senaste tio åren.

– Vi betalar det genom att vår marknadsan­del inom exporten minskar, säger Timo Tyrväinen.

Höstens ramavtal var enligt Tyrväinen inte återhållsa­mt. Det förbättrar inte konkurrens­kraften.

I stället cementerar det den svaga konkurrens­kraften för ytterligar­e två år.

Euron består

Timo Tyrväinen tror inte att de svaga länderna i Sydeuropa lämnar euron.

– Om Grekland i morgon skulle besluta att lämna euron skulle landet befinna sig i ett ingenmansl­and fram till våren 2013.

Orsaken är att det tar tid att införa drakman på nytt. Redan processen med att trycka nya, säkra sedlar tar tid.

Utanför euron skulle Grekland helt bli utan finansieri­ng. Statskassa­n skulle tömmas på nolltid och det skulle leda till att skolor och sjukhus snabbt skulle stängas. Företagen skulle drabbas av konkurser och banker gå omkull. Kaoset skulle bli totalt.

 ?? HBL-ARKIV/TOR WENNSTRÖM ?? RECESSION. Den finländska exporten stagnerade redan för ett år sedan. Den sjunkande trenden höll i sig under hela 2011.
HBL-ARKIV/TOR WENNSTRÖM RECESSION. Den finländska exporten stagnerade redan för ett år sedan. Den sjunkande trenden höll i sig under hela 2011.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland