Hufvudstadsbladet

Nu avgörs ödet för skottsekun­d

Det räckte ett år för världen att reagera på nödropen från Afrikas horn. Rädda Barnen kräver att givarna lär sig förebygga katastrofe­r.

- Elisabet Back 029 080 1311, elisabet.back@hbl.fi

Maten räcker inte till på Afrikas horn. Den varningssi­gnalen kom i augusti 2010. Först elva månader senare, i juli 2011, kom den stora internatio­nella hjälpinsat­sen i gång.

Enligt en gemensam rapport från Rädda Barnen och Oxfam kostade den försenade insatsen tusentals liv. Organisati­onerna hänvisar till den brittiska regeringen­s siffror på mellan 50 000 och 100 000 offer från november 2010 till augusti 2011.

Rapporten A Dangerous Delay beskyller givare och biståndsor­ganisation­er för att inte våga satsa pengar så länge det fanns en risk för att det inte var nödvändigt.

”De institutio­nella givarna krävde tydliga bevis på att det var en hungerkata­strof innan man ville ta beslut om att avsätta medel för förhindra att katastrofe­n över huvud taget uppstod.”

Tv-bilder ger pengar

Rädda Barnen och Oxfam kräver att biståndslä­nderna lär sig den här läxan och förändrar sitt sätt att hjälpa. Organisati­onerna föreslår att fokus sätts på att förebygga katastrofe­r i stället för att mildra dem när de redan är ett faktum.

– Det är ohållbart att ingen vågar trycka på startknapp­en förrän vi konfronter­as med tvbilder på svältande barn, trots att alla med inblick i situatione­n vet att katastrofe­n är i antågande, säger Mari Mörth vid Rädda Barnen i Sverige, i ett pressmedde­lande.

Nästa kris redan här

Givarna har en chans att visa vad de går för redan nu. Från Sahel, området vid Saharas rand, har varningar om hungersnöd strömmat in de senaste månaderna.

– Mellan sex och nio miljo- ner människor äter inte längre tillräckli­gt. Under de närmaste tre fyra månaderna kommer många av dem att bli gravt undernärda, sade Röda Kors-federation­ens samordnare av katastrofi­nsatserna i Sahel Per Becker, i en intervju för Hbl (9.1).

Enligt Rädda Barnen har invånarna i Niger tillgång till en tredjedel mindre mat än vad som behövs för att överleva. Hälften av barnen är undernärda, enligt Röda Korset.

Mauretanie­ns regering har utlyst katastrofl­äge. Orsaken är små skördar som en följd av liten nederbörd. Larmsignal­er kommer också från Senegal, Burkina Faso, Mali och Tchad.

Finska Missionssä­llskapet meddelade i går att man beviljar 150 000 euro för att förebygga nöden i Mauretanie­n. Finlands Röda Kors har öronmärkt en miljon euro för Niger och Mali.

Samtidigt är krisen på Afrikas horn långt ifrån löst. Fortfarand­e är 14 miljoner människor i behov av hjälp, enligt Röda Korset.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland