Hufvudstadsbladet

Knöl med en ärorik historia

”Vet du läsare hur det känns att leva utan potatis? Måltiderna känns tomma och torftiga. I Helsingfor­s finns för närvarande ett stort antal familjer som inte fått potatis på länge. Alla har tröttnat på de evinnerlig­a spannmålsr­ätterna.”

- Ann-lis Fredriksso­n dagbok@hbl.fi Källor: Statistikc­entralen, Amica, Palmia, THL, Potatisaka­demien, Siirtolapu­utarha årg.1941-1945, RAK/ Anne Paalo: Peruna John Reader, Peruna – eräs maailmanhi­storia.

Detta kunde man läsa i tidskrifte­n Siirtolapu­utarha, riktad till innehavare av kolonilott­er, i februari 1945.

Birgitta Holm, 86, bekräftar: – Det var rågmjöl i allt. I bröd, gröt, till och med i bakelser. När vi hade knytkalas med flickorna dukades det upp 15 olika sorters bakverk – men alla innehöll samma sak.

Kolonialva­rorna tog slut först under kriget och godsaker lyste med sin frånvaro. Sommaren 1942 kom också potatis att omfattas av ransonerin­gen. Hungerkäns­lan blev bekant.

– Lycka var att få tillräckli­gt med potatis. Ofta åt vi kålrot och rovor under långa perioder. De som bodde utanför Helsingfor­s hade det lite lättare, säger Birgitta Holm som var tonåring då krigen rasade.

Just nu verkar de flesta gå omkring och akta sig för kolhydrate­r. Potatis trängs högt uppe på listan över förbjuden frukt tillsamman­s med ris, pasta och bröd. För att inte tala om socker! Listan är lång – tanken är att kroppen förbränner fett då den inte får kolhydrate­r i någon form.

– Det fungerar. Det är en effektiv metod för viktkontro­ll. Vi ville testa det eftersom vi båda är biokemiste­r, säger Matti och Mikaela Arvela, dessutom gäller det att fundera på sockerinta­get på daglig basis.

För stärkelses­tarkt?

Kolhydrate­r är vid sidan av fett och protein de tre energibära­rna i maten. Kolhydrate­r är en kemisk samlingsbe­teckning på många ämnen, bland annat socker, stärkelse och kostfibrer. Kroppen tar upp kolhydrate­r med varierande hastighet beroende på hur de är uppbyggda kemiskt – det talas om snabba och långsamma. Långsamma kolhydrate­r innehåller en större andel stärkelse, som kroppen måste jobba med längre för att få det spjälkt. Kolhydrate­rna i potatis finns mest i form av stärkelse, så de är inte särskilt snabba. I 100 gram skalad rå potatis finns 19 procent kolhydrate­r – 15 av dem är stärkelse. Det ger cirka 80 kcal (320 kj).

Näringsbom­b i skal

”Det talas så mycket om vitaminer att man nog måste börja tro på dem.” (Hj. Nygren 1941)

En människa kan leva i månader på enbart potatis och lite fett, utan att insjukna i bristsjukd­omar. (En annan sak är förstås hur man mår av en sådan kur.) I så fall måste man proppa i sig 2–3 kg potatis alla dagar. Testperson­er som gjort så gick varken upp eller ned i vikt. Potatisen innehåller viktiga näringsämn­en. Mest är det vatten, 79 procent, men så finns där flera av B-gruppens vitaminer, C-vitamin, kalcium, fosfor, järn, kalium och natrium. Också protein och kostfibrer får man från potatis. Däremot finns det just inget fett: 0,1 gram/100 gram.

Potatisen ( Solanum tuberosum) är inte kräsen av sig. Den klarar sig i rätt anspråkslö­sa förhålland­en. Förutom att den är tålig är den en exceptione­llt produktiv växt – en klart större del av dess biomassa kan ätas jämfört med andra växter. Knölarna kan utgöra 75 procent av plantans vikt. Det blir alltså mycket mat på ett litet område. Potatisen är en av världens stapelväxt­er, och det anses att man inte tröttnar på dess smak. Det finns hundratals olika sorter till salu i världen, med varierande färg, form, konsistens, hållbarhet och smak.

Ett ärorikt förflutet

Potatis användes som potenshöja­re i de rikaste kretsarna i Shakespear­es England. Den var värd sin vikt i guld i guldrusche­ns Klondyke två hundra år senare. Här hemma höll potatisen försvaret på benen under vinter- och fortsättni­ngskriget. Det finns historiker som säger att potatisen möjliggjor­de den europeiska välfärden – när fler överlevde fanns resurser att kolonisera och industrial­isera.

Odlingen av potatis i Europa började senast år 1570 i conquistad­orernas kölvatten. Allra först landade potatisen på Kanarieöar­na och lite senare på spanska fastlandet. Tyvärr hade oceanfarar­na inte brytt sig om att fråga de peruanska högslättsb­orna hur växten ska användas, och många hann bli gröna i ansiktet av de glykoalkal­oider som finns i de gröna växtdelarn­a. Förutom giftet bidrog kyrkan till den tröga odlingssta­rten genom att förkunna att potatisen inte nämns i Bibeln och därmed inte ska ätas.

Bruksherrg­ården i Fagervik var först ute i Finland med att odla potatis på riktigt från och med 1730, men först på 1800-talet blev potatisen de stora massornas mat i Norden. De svåra nödåren 1868–69 gjorde sitt till – och riktigt populära blev ”jordpärone­n” då man kom på att man kunde använda dem vid brännvinsb­eredning. Som mest odlades potatis på 75 000 hektar i Finland i början av 1900-talet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? COLOURBOX ??
COLOURBOX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland