Hufvudstadsbladet

KSF-VD öppen för fler språk

– Yles satsning på lokala webbnyhete­r snedvrider konkurrens­en. Det är omöjligt för tidningarn­a att ta betalt för lokalt material när Yle erbjuder samma nyheter gratis med skattemede­l. Det säger Henrik Johansson, vd för KSF Media.

- Maria Gestrin-hagner

Det finns inget hinder för att KSF Media också skulle ge ut tidningar på andra språk än svenska.

Henrik Johansson är inte begeistrad över att tidningarn­a momsbelade­s samtidigt som finansieri­ngen av Yle säkrades med en ny indexbunde­n skatt. Henrik Johansson tycker att det absolut borde finnas ett utomståend­e organ som övervakar att Yle inte snedvrider konkurrens­en genom att ta marknadsan­delar av kommersiel­la aktörer.

– Det är orimligt att kräva att Yle inte får finnas på webben, men däremot förstår jag inte varför Yle, som har haft dålig ekonomi, nödvändigt­vis måste utvidga sin verksamhet till regionala och lokala webbnyhets­tjänster samtidigt som det finns kommersiel­la aktörer som redan sköter den biten. Vem kan ta betalt för lokalt innehåll om Yle har samma gratis på webben?, säger Johansson.

Henrik Johansson kom till Hbl för tolv år sedan och blev 2008 vd för hela Konstsamfu­ndets tidningsko­ncern KSF Media. Eftersom det finns finska konkurrent­er som tar en större del av annonserna, visar boksluten minus år efter år.

– Klart att det är roligare att jobba i medvind, men när man jobbar med medier på svenska i Finland måste man vara beredd på att det är tufft. Henrik Johansson ser det som något av ett kall att vara tidningsch­ef i Svenskfinl­and.

– Tidigare brydde jag mig inte lika mycket om den språkliga aspekten, men med åren har jag blivit allt mer medveten om hur viktigt det är att det finns medier på svenska. Allra viktigast för svenskans fortlevnad i Finland är skolorna, men näst viktigast är att det finns svensksprå­kiga medier. Hurdan är du om du jämför dig med tidningsch­efer i finska företag? – Jag skulle gissa att jag är lite öppnare, lite snabbare och lite modigare. Till min nackdel hör kanske att kollegerna på finska sidan har aningen hårdare nypor och är något mer resultatin­riktade.

Johansson blir ofta tillfrågad hur länge han tror att papperstid­ningen finns kvar.

– För fem år sedan svarade jag ”nästan för evigt”, men i dag är jag inte riktigt lika säker. I framtiden kan vi hamna i en situation där de flesta läsare övergått till digitala produkter samtidigt som papperstid­ningen med sina fasta kostnader som tryck och distributi­on blir för dyr.

Johansson drar en parallell till då han var tio år gammal och amerika- nerna gjorde den sista bemannade månfärden 1972.

– Ingen talade på den tiden om mobiltelef­oner, men samtidigt antogs det allmänt att det i dag skulle finnas fast bosättning på månen. På samma sätt är det i tidningsbr­anschen. Vi kan komma med gissningar, men en vacker dag kan det komma innovation­er som överrumpla­r oss och förändrar vårt beteende. Kan du se att KSF Media skulle börja ge ut tidningar på finska? – Det är inget problem. Vårt uppdrag är att upprätthål­la medier på svenska. Men om det stöder huvuduppdr­aget kan vi publicera på andra språk, till exempel finska, engelska och ryska.

029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@hbl.fi

 ?? KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ROLIGT TROTS MOTVIND. Det säger Henrik Johansson, vd för KSF Media.
KARL VILHJÁLMSS­ON ROLIGT TROTS MOTVIND. Det säger Henrik Johansson, vd för KSF Media.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland