Hufvudstadsbladet

”En elefant i en porslinsaf­fär”

Paavo Lipponen gick emot sin motkandida­t Paavo Väyrynen och kritiserad­e honom för att vilja klampa in på regeringen­s område.

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Paavo Lipponen (SDP) och Paavo Väyrynen (C) möttes i en duell om presidente­ns befogenhet­er och kommunrefo­rmen under gårdagens valdebatt på MTV3. Lipponen sade att Väyrynen gått fram ”som en elefant i en porslinsaf­fär” då han motsatt sig kommunrefo­rmen och sagt att han som president skulle försöka påverka den.

– Presidente­n ska kunna höja sig över regering och riksdag och initiera en diskussion om sådana här frågor, försvarade sig Väyrynen.

Pekka Haavisto (Gröna)inflikade att han stödde uppfattnin­gen om att presidente­n ska försvara människors geografisk­a likvärdigh­et, men sade att kommunrefo­rmen inte påverkas i presidentv­alet.

Under tv-debatten i går kväll visade kandidater­na också att de blickar mot olika håll då det gäller att finna Finlands viktigaste partner i världen i framtiden.

Paavo Lipponen sade om att befolkning­sminskning­en i Europa kommer att leda till att USA snart har lika många medborgare.

– Det kommer att innebära att det behövs ett tätare samarbete och gemensam politik, sade Lipponen och fortsatte med att det också gäl- ler det fortsatta samarbetet med Nato.

Sauli Niinistö (Saml) var inne på samma linje och sade också att ”Ryssland förlorat mark” som stormakt under de senaste åren.

Pekka Haavisto kontrade med att Ryssland nog är vik-

tigt för Finlands business.

Samnordisk export

Eva Biaudet (SDP) anser att Finland kunde få mer synlighet om de nordiska länderna försökte främja exporten tillsamman­s.

– Som det är nu reser stats- cheferna inte samtidigt, sade Biaudet.

En stund senare plockade också Sauli Niinistö upp tråden om att använda ett samnordisk­t varumärke.

Det kom också fram kritik mot massmedier­na under debatten.

– Det finns saker som sexualliv – jag har blivit tillfrågad om sådant – och det är helt klart att det är privat, sade Pekka Haavisto, som tv-tittarna röstade fram till kvällens favorit.

 ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? PÅHOPP. Under gårdagens valdebatt anklagade Paavo Väyrynen Sauli Niinistö för oklara uttalanden om militära allianser, och hoppades att frågan tas upp under valets andra omgång.
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N PÅHOPP. Under gårdagens valdebatt anklagade Paavo Väyrynen Sauli Niinistö för oklara uttalanden om militära allianser, och hoppades att frågan tas upp under valets andra omgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland