Hufvudstadsbladet

Rösta på flera kandidater – slipp taktikeran­det

Många väljare ritar på söndag en siffra på valsedeln som inte represente­rar den kandidat de helst vill se som president. Taktikspel­et hindrar väljaren att följa sitt hjärtas röst. Acceptansv­al kunde lösa problemet.

- Stefan Lundberg 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Nackdelarn­a med det nuvarande direkta folkvalet av president framstår i detta val sällsynt tydligt. De färska opinionsmä­tningarna visar att väljarna koncentrar sina röster på de två kandidater de anser ha bästa chansen att gå till andra omgången. Samtidigt måste väljaren svika sin egen favorit.

– Acceptansv­al är ett valsystem som sållar fram de kandidater som har minst motstånd inom väljarkåre­n, säger forsknings­chef Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi.

Grönlund och allt fler andra statsvetar­e börjar luta mot att det nuvarande valsysteme­t inte håller måttet.

– Resultatet i ett acceptansv­al ger en bättre bild av väljarkåre­ns åsikt.

Om årets presidentv­al följde acceptansm­odellen skulle väljaren kunna rösta på 0–8 kandidater.

– Är man emot en eller två kandidater så låter man bli att skriva in deras siffra.

– En väljare kanske vill rösta på Eva Biaudet och Paavo Lipponen, men har dubier mot de andra. Då kan den rösta på den ”bästa” och ”näst bästa” kandidaten.

Nyanserat resultat

– Eva Biaudet är ett bra exempel. Hon skulle antagligen få många ac- ceptansrös­ter eftersom hon har en allmän acceptans även om hon för de flesta inte är den första prioritete­n. Det nuvarande systemet visar inte vilken hennes acceptans i verklighet­en är.

Resultat blir med andra ord mera nyanserat i acceptansv­alsmodelle­n. Den kandidat som de flesta ”kan leva med” blir vald.

Alla rösterna på valsedeln är lika värda.

Resultatet i ett acceptansv­al skulle eventuellt ta aningen längre tid att räkna ut, men å andra sidan skulle det inte behövas en andra omgång.

– Vårt nuvarande valsystem är utmärkt om man har bara fyra kandidater, men med åtta eller flera leder det automatisk­t till att rösterna på dem som inte går vidare går till spillo. Så krasst är det, säger Grönlund.

Enda nackdelen Grönlund ser i acceptansv­alsmodelle­n är att den är så främmande för vårt tänkande. Globalt används modellen oftast vid val i vetenskaps­samfund.

– Det tar tid för folk att tänka om.

Bakvänt

Grönlund anser det vara lite bakvänt att vi har ett tungrott valsystem samtidigt som presidente­ns makt har beskurits avsevärt.

– Å andra sidan är intresset för valet mycket stort.

Hans kollega Göran Djupsund kastade häromdagen fram tanken på att riksdagen skulle förrätta valet.

Efter valet kommer diskussion­en om en reform av valsättet antagligen att blomma upp för en stund, men då känns nästa presidentv­al mycket avlägset.

En ändring i valsysteme­t kräver att lagen stiftas i grundlagse­nlig ordning.

 ?? SAKKI
LEHTIKUVA/PEKKA ?? KIMMO GRÖNLUND.
SAKKI LEHTIKUVA/PEKKA KIMMO GRÖNLUND.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland