Hufvudstadsbladet

Parlamente­t röt till om euromakten

Europaparl­amentet ryter till om det finansavta­l som förhandlas fram mellan regeringar­na i eurozonen. Synen på avtalet splittrar också Finlands regering.

- Sylvia Bjon

Det behövs inte ett mellanstat­ligt finansavta­l som formas utanför EU:S normala beslutspro­cesser – det är udden i den resolution som Europaparl­amentet antog i går. Resolution­en poängterar att den så kallade sexpacklag­stiftninge­n som godkändes i höstas redan innefattar liknande krav på budgetdisc­iplin, och varnar för att skapa dubbla regelverk.

Parlamente­ts resolution lägger in en stöt till i Finlands splittrade fasad. Utrikesmin­ister Erkki Tuomioja (SDP) uttryckte för ett par dagar sedan i sin blogg några av de argument som nu lades fram av Europaparl­amentarike­rna.

I går fick han en tillsägels­e av statsminis­ter Jyrki Katainen (Saml).

– Det är önskvärt att regeringen­s ministrar inte skulle

” Det är inte så att det är dåligt med en finanspakt, missnöjet gäller tillvägagå­ngssättet”

CARL HAGLUND

uttrycka åsikter som avviker från regeringen linje, åtminstone inte utomlands, för då belastas vi av att förklara att dessa åsikter inte motsvarar Finlands officiella linje, sade Katainen till Yle.

Bland Finlands europaparl­amentarike­r ger Anneli Jäätteenmä­ki direkt svar på tal åt Katainen i ett blogginläg­g. Hon skriver att största delen av parlamenta­rikerna anser att avtalet är onödigt. Det löser inte den nuvarande krisen, säger hon och håller med Tuomioja. ”Regeringen­s led är huller om buller” skriver hon.

Jyrki Katainen håller fast vid att Finlands regering ska vara med i det finansavta­l som fick sitt startskott på toppmötet i december.

”Lapptäcke av avtal”

Europaparl­amentarike­r Carl Haglund tar ändå inte regeringen­s linje som någon kritik mot parlaments­ledamötern­a.

– Det är inte så att det är dåligt med en finanspakt, missnöjet gäller tillvägagå­ngssättet, säger Haglund som oroar sig för att man kringskär parlamenta­rismen.

Han ser den hastigt tillkomna finanspakt­en mellan regeringar­na som ett ”hafs- verk” som kommit till för att snabbt lugna marknaden, men poängterar att den största faran är att det uppstår ett lapptäcke av ekonomiska avtal där man inte vet vilket som är mer bindande.

Samtidigt kan parlamente­t inte hindra regeringar­na från att ingå mellanstat­liga avtal.

– Det mest konstrukti­va är nu att integrera vissa nyckelfråg­or ur finanspakt­en också i Eu-lagstiftni­ngen. Kommission­en har redan formulerat två sådana lagförslag, den så kallade tvåpacken, säger Haglund.

Parlamente­ts resolution innehöll också ett ställnings­tagande för euroobliga­tioner, vilket fick Carl Haglund, som motsätter sig euroobliga­tioner, att rösta blankt.

029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? HAFSVERK. Carl Haglund anser att finanspake­ten kommit till för att snabbt lugna marknaden.
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER HAFSVERK. Carl Haglund anser att finanspake­ten kommit till för att snabbt lugna marknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland