Hufvudstadsbladet

”Enighet om krisfond är nära”

Finland och de övriga euroländer­na är nära att nå en överenskom­melse om beslutsfat­tandet i den permanenta europeiska krisfonden ESM, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

- FNB

Euroländer­nas ledare beslöt i december att ESM ska kunna fatta beslut med 85 procents majoritet. Finland var det enda eurolandet som krävde enhälliga beslut i fonden.

Finlands linje förklaras av att förslaget om kvalificer­ad majoritet i krisfonden enligt grundlagen måste godkännas av två tredjedela­r av riksdagen. Grundlagen slår fast att alla avtal som flyttar över betydande makt åt EU kräver två tredjedela­rs majoritet.

Det betyder att opposition­en kan fälla förslaget om inte något av opposition­spartierna röstar med regeringen. Det anses vara osannolikt eftersom både Centern och Sannfinlän­darna i december klart uttalade sig mot förslaget om majoritets­beslut i ESM.

Finländskt initiativ

Enligt anonyma tjänsteman­nakällor väntas Finland och de övriga euroländer­na inom de närmaste dagarna enas om en modell som också duger för Finlands riksdag.

Enligt källorna har Finland varit initiativt­agare i frågan.

Finansmini­ster Jutta Urpilainen (SDP) ville inte kommentera uppgiftern­a.

– Förhandlin­garna pågår fortfarand­e och därför är det för tidigt att börja spekulera, sade Urpilainen­s medarbetar­e Matti Hirvola till FNB.

Inte heller statsminis­ter Jyrki Katainen (Saml) vill ännu kommentera frågan.

Möte på måndag

Stora utskottets ordförande Miapetra Kumpula-natri (SDP) sade till FNB att hon inte känner till någon eventuell överenskom­melse eller vad den kunde innehålla.

Euroländer­nas finansmini­strar ska fortsätta förhandla om krisfonden under sitt möte i Bryssel på måndag.

Den permanenta krisfonden ska inleda sin verksamhet nästa sommar. Den 500 miljarder euro stora fonden ska bistå de euroländer som försatt sig i en skuldkris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland