Hufvudstadsbladet

”Rasism måste tas upp i skolan”

- Johanna Lindfors 029 080 1351, johanna.lindfors@hbl.fi

Rebecka Holm, 14, går i Botby högstadies­kola i Helsingfor­s. Hon skrev en insändare till Hbl (17.1) om den öppna rasism som möter henne på gatorna. 1 Vad fick dig att skriva den här insändaren? – Jag har tänkt på det länge. Det handlar om något som jag och mina vänner med utländskt ursprung råkar ut för alltför ofta. Jag ser det flera gånger i veckan och personlige­n utsätts jag för påhopp kanske en gång i veckan.

2 Hurdan debatt vill du väcka? – Jag vill att det här tas upp i skolorna. Många vet inte om det som pågår, och unga får idéer av sina föräldrar utan att tänka själva, det hör man på kommentare­rna. Jag vill att många fler vaknar upp och börjar tänka på sina värderinga­r och åsikter.

3 Hur tacklas rasism i skolan i dag? – Jag har själv livsåskådn­ing och där har vi talat om det, och så lite i hälsokunsk­ap, men inte alls så mycket som jag hoppats på. Jag önskar att det här skulle tas upp mer i undervisni­ngen. Man talar illa om homosexuel­la och utveckling­sstörda och använder skällsord som homo och ”vamppi”. Men folk fattar inte vad det betyder. De bara säger det utan att tänka, sådan rasism är äcklig.

4 Din insändare i Hbl har delats flitigt på Facebook, över 500 gånger. Hur känns det? – Jag visste inte att det blev sån debatt, men många har hört av sig och tackat och velat bli min vän på Facebook. Men det skulle också vara roligt att höra folk som har motsatt åsikt.

5 Hur tycker du att hattalet har behandlats i presidentv­alsdebatte­n? – Jag har tittat på några valdebatte­r och tycker de talat bra om främlingsf­ientlighet och invandring och så, men det har inte varit lika mycket diskussion som jag hoppats på. Men jag förstår att det ekonomiska läget har överskugga­t det mesta i debatten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland