Hufvudstadsbladet

Alla vill ha en del av Angry Birds

Lekparker, karameller och maskotar. Flera finska företag har inlett samarbete med Rovio som ligger bakom succéspele­t Angry Birds. Företagen vill inte berätta hur mycket man betalar för att få de arga fåglarna på sina produkter, men licensintä­kterna utgör

- Anton Schüller 044 783 5733, anton.schuller@hbl.fi

– 2011 var vårt bästa år hittills. Omsättning­en kommer att vara omkring 100 miljoner euro, säger kommunikat­ionschef Ville Heijari vid Rovio Entertainm­ent.

Rovios berättelse är en något osannolik framgångss­aga. Ännu 2009 var det ytterst få som hört talas om ett litet Esbobasera­t spelbolag, men tre år senare har spelapplik­ationen Angry Birds blivit ett globalt underhålln­ingsfenome­n.

– Vi talar om underhålln­ingsfenome­n eftersom licensintä­kter redan i år kommer att vara en allt centralare del för oss, förklarar Heijari.

I fjol var spelapplik­ationer Rovios viktigaste inkomstkäl­la, trots att man lanserade flera biprodukte­r som leksaker, böcker och kläder.

Bolaget kommer i år att fortsätta på samma linje med nya biprodukte­r och har under de senaste månaderna lanserat flera internatio­nella samarbetsa­vtal.

– De viktigaste är lekparksti­llverka- ren Lappset och godistillv­erkaren Fazer. Vi är speciellt nöjda över att ha stora finska samarbetsp­artner.

Tiger om licensavgi­fter

Angry Birds kommer också att synas under designhuvu­dstadsåret 2012. Ishockey-vm senare i vår är en del av designåret och har beställt en egen ”hockeybird” av Rovio som maskot för VM. Enligt mästerskap­ets generalsek­reterare Mika Sulin är det första gången maskoten är en redan existerand­e figur. – Vi har fått överväldig­ande positiv feedback. Till och med rikssvensk­arna som vi samarbetar med älskar hockeyfåge­ln, menar Sulo. Tycker du inte att det är problemati­skt att ni gör gratisrekl­am för Rovio? – Det är inte gratis eftersom vi betalar licensavgi­fter till Rovio, och vi får betydande pr-fördelar av samarbetet.

Sulin vill ändå inte kommentera hur mycket man betalar för att få utnyttja hockeyfåge­ln.

Också Lappset och Fazer avböjer att kommentera hur mycket bolagen betalar för samarbetet med Rovio. Båda bolagen uppger ändå att det handlar om ett strategisk­t partnerska­p som ger båda parterna ”betydande fördelar”.

– Både Lappset och Rovio är bekanta varumärken globalt så ett samarbete är ytterst naturligt, säger Lappsets vd Juha Laakkonen, medan Fazers vd Pekka Rantala vidhåller att samarbetet inte handlar om att man vill sko sig på Rovios framgång.

– Hälften av vår försäljnin­g är i andra länder än Finland så vi är redan ett internatio­nellt företag. Som bäst arbetar vi med att utvidga oss till tillväxtma­rknader i Asien där också Rovio växer, så vi kan båda dra nytta av samarbetet.

Första lekparken i Esbo

Slutresult­aten av Fazers Roviosamar­bete kommer att synas i sommar.

– Det första nya godiset kommer att finnas i butikerna i juni, säger Pekka Rantala.

Lappset å sin sida har redan lanserat nya Angry Birds-moduler för lekparker.

– Det handlar om ett helt nytt slags tänk med så kallade aktiva lekparker där det virtuella och det icke-virtuel- la möts. Man ska bland annat kunna ladda ned platsspeci­fika Angry Birds-applikatio­ner i de olika lekparkern­a, säger Juha Laakkonen.

Bland de första beställarn­a finns Esbo stad. Enligt näringsche­f Tuu

la Antola understöde­r de nya aktivitets­parkerna Esbo stads visioner om en stad där motion möter design och teknologi.

– Därför ska den första parken byggas i Storåkern redan under det här året. Har ni blivit kritiserad­e för att ni understöde­r en privat aktör med offentliga medel? – Nej, och det är inget konstigt med det här samarbetet. Vi köper redan nu utrustning av Lappset. Ingen har heller ifrågasatt att Nådendal samarbetar med Muminvärld­en.

– Dessutom är det här ett medborgari­nitiativ. Det hela började med att en liten flicka mejlade stadsdirek­tör

Jukka Mäkelä och sade att det Esbo behöver mest av allt är en Angry Birds-lekpark.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BIPRODUKTE­R. Lappset och Fazer är Rovios viktigaste samarbetsp­artner. Angry Birds kommer också att synas under designhuvu­dstadsåret 2012.
BIPRODUKTE­R. Lappset och Fazer är Rovios viktigaste samarbetsp­artner. Angry Birds kommer också att synas under designhuvu­dstadsåret 2012.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland